Bladerdeeghapje met brie, spekjes en abrikoos

  • 35min
  • 6p
  • Easy

Bladerdeeghapjes zijn populair en gezellig bij de aperitief, wat klassiek maar zalig van smaak! Luchtige bladerdeeg, smeltende brie, gebakken spekjes en abrikoos, een perfecte smaakcombinatie voor elke feesttafel. 

Ingrediënten (16st of 6p)

100 g kleine stukjes gebakken spekjes (gerookt)
2 ronde vellen bladerdeeg
125 g brie op kamertemperatuur
1 el abrikozen confituur
Zwarte peper van de molen en snuifje zout
1 dooier losgeklopt met scheutje water
1 kl gedroogde kruiden naar keuze:
Rozemarijn, curry poeder, roze peper, maanzaad, sesamzaad, …

Bereidingswijze

Laat je bladerdeeg zo lang mogelijk in de koelkast, zodat het mooi stevig blijft. Doe de brie in stukjes, met de korst, met de confituur en peper en zout in een cutter en mix fijn tot crème.

Smeer de crème samen met de gebakken stukjes gerookt spek open op het bladerdeeg, tot op de randen. Leg er een tweede cirkel bladerdeeg op en druk lichtjes aan. Snij nu repen van een dikke centimeter, eventueel met een geribbelde snijroller of groot mes.

Verwarm je oven op 175°. Vet muffin of cupcake vormen in, je kan het ook gewoon op bakpapier afbakken zonder vormen. De kortere reepjes van de zijkant duw je samen zodat alle reepjes ongeveer even lang zijn. Draai ze nu aan beide uiteinden in tegengestelde richting op, vorm een swirl of losse knoopjes hiermee en leg in de bakvorm of op de bakplaat. Bestrijk met losgeklopte dooier en besprenkel er de kruiden naar keuze op.  

 Bak 25 min tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Laat afkoelen op roostertje. Stop ze 5 min in de oven als je ze op voorhand maakt! 

Partner

Ja, als je bevroren bladerdeeg gebruikt, moet je het van tevoren ontdooien voordat je het gebruikt.

Ja, je kunt dit hapje van tevoren maken en bewaren in de koelkast voordat je het serveert.