Brownies met rode biet
Ingrediënten (voor 50 blokjes)
220 g donkere chocolade (minstens 72% cacao)
150 g boter
3 eieren
½ el vanillesuiker
400 g gekookte rode biet, gepureerd
1 tl zout of minder, naar smaak
100 g bloem
2 el cacao (ongeveer 25 g, ongezoete of raw)
Voor de afwerking
Een handvol fijngehakte noten naar keuze
Instructies
Warm de oven voor op 180 °C.
Smelt de chocolade met de boter op een heel zacht vuurtje. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur wanneer alles bijna gesmolten is en laat afkoelen. Klop de eieren met de vanillesuiker op tot een luchtige massa.
Voeg langzaam de gepureerde bietjes en het zout toe en meng goed onder. Meng er het afgekoelde chocoladebotermengsel door.
Doe er de bloem en de cacao bij.
Strijk het mengsel open op een bakplaat met bakpapier, zo’n 1,5 tot 3 cm dik. Maal er een laagje gehakte noten over.
Bak 10 minuten en laat helemaal afkoelen, voor je het gebak in blokjes snijdt.
Tips
Neem er de tijd voor: chocolade moet langzaam smelten en bakken!
Heb je geen rode biet in huis? Of lust je dat helemaal niet (hoewel je er in de brownie niet zoveel meer van proeft), neem dan evenveel appelmoes: die zoet net zo goed.
Bewaar de brownies in een luchtdichte container op kamertemperatuur en ze blijven ongeveer 3-4 dagen goed.
Ja, deze brownies kunnen goed ingevroren worden. Wikkel ze goed in voordat ze in de vriezer gaan.