citroenmadeleintjes Sofie Dumont Chef2
citroenmadeleintjes Sofie Dumont Chef3

Citroenmadeleintjes

  • 45min + 3u opstijven
  • 20 madeleintjes
  • Easy

In mijn dromen ruikt het paradijs zo. Mannekes, als je deze koekjes bakt, komt er alleen maar feelgood uit je oven.

Ingrediënten

150 g boter, plus extra om de vorm in te vetten
2 eetlepels honing
3 grote eieren
110 g fijne suiker
15 g kinnekessuiker (lichtbruine basterdsuiker)
zeste van 2 citroenen
135 g zelfrijzende bloem
sap van 1 citroen
bakvorm voor madeleines

Bereidingswijze

Doe boter en honing in een steelpan en laat het schuimen tot het goudbruin wordt en ruikt naar karamel en hazelnoten (hoe het dus echt in het paradijs ruikt).

Klop de eieren met de twee soorten suiker en citroenzeste gedurende 10 minuten op, tot het verdubbeld is in volume. Het hoort mooi wit en schuimig te zijn.

Giet er in een straal het warme honingmengsel bij. Zeef daarna de bloem erover en roer stevig tot alle klonten zijn opgelost. Zet minstens drie uur (mag ook een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Vet de madeleinebakvorm in en verdeel het deeg in de vormpjes. Doe ze niet te vol, want het deeg zal nog rijzen. Bak 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Overgiet met een koffielepel citroensap en laat afkoelen.

TIPS

  • Gebruik voor de zeste alleen het felste geel van de citroen; de witte schil maakt het bitter.
  • Bak in meerdere keren af of koop meer bakvormen. 🙂

Laten afkoelen: Laat de madeleintjes volledig afkoelen op een rooster voordat je ze opbergt. Dit voorkomt condensatie en zorgt ervoor dat ze niet vochtig worden.

Luchtdichte verpakking: Bewaar de afgekoelde madeleintjes in een luchtdichte container op kamertemperatuur 1-2 dagen.

Koelkast: Als je de madeleintjes langer wilt bewaren, kun je ze in een luchtdichte container in de koelkast plaatsen tot 1 week. Let op: ze kunnen iets van hun textuur verliezen en een beetje uitdrogen in de koelkast.

Invriezen: Wil je de madeleintjes langer bewaren, dan kun je ze invriezen tot 2-3 maanden.

    • Voorbereiding: Wikkel elke madeleine apart in plasticfolie of bakpapier om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
    • Invriezen: Plaats de ingepakte madeleintjes in een diepvrieszak of een luchtdichte container. Label de zak of container met de datum van invriezen.
    • Ontdooien: Haal de madeleintjes uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien. Dit duurt meestal een paar uur. Je kunt ze ook kort opwarmen in een voorverwarmde oven (150°C) gedurende 5-10 minuten om ze weer een beetje krokant te maken.

Met deze methoden kun je optimaal genieten van je citroenmadeleintjes, of je ze nu meteen wilt opeten of later wilt bewaren.