Eclair taart

  • 1u15
  • 9p
  • Showing off

Eclair taart, wat een zalige bom van een taart!!! Duuuus, niet gewoon individuele heerlijke eclairs, maar één grote eclair in een taartvorm met een extra dikke laag chocolaaaaaaa! Het is toegankelijker om te maken dan de gewone eclairs, en wat een zalig resultaat ook! Met nog een toetsje salt flakes erop, ohhh hmmmmmmm love this!

Ingrediënten (9 personen)

Banketbakkersroom:
300 ml room
325 ml melk
1 vanillestok
115 g suiker
Snuifje zout
3 grote eieren
55 g maïzena
75 g boter

Soezendeeg:
80 g boter
65 ml melk
65 ml water
1 kl suiker
1 tl zout
100 g bloem
185 ml eieren

Chocolade ganache: 
230 ml room
200 g donkere chocolade in stukjes gehakt

Bereidingswijze

Doe voor het soezendeeg water boter suiker en zout in een steelpan. Laat opkoken en voeg in 1x de bloem toe, meng stevig met spatel totdat alle bloem verdwenen is en bak nog 2 minuten verder zodat het deeg wat uitdroogt. Giet in een kom en mix de eieren 1 voor 1 eronder, tot je een mooi glad deeg bekomt.

Neem de maat van je vierkante bakvorm en knip uit een karton of teken de maat op een bakpapier. Doe dit 2 keer. Leg deze kartonnen patronen onder je bakpapier als referentie. Spuit dan 2 vierkante stukken soezendeeg volgens het patroon, strijk egaal. Haal de kartonnen patronen vanonder het bakpapier.

Bak het soezendeeg 25 minuten in voorverwarmde oven van 180°. Draai om en bak nog 2 minuten. Je deeg zal zeer funky vormen hebben maar laat ze afkoelen met een roostertje erop zodat het weer vlak komt , snij de randjes af op maat van de kartonnen patronen. Leg één soezendeeg al in de vorm

Voor de vanille vulling meng je de suiker maïzena, eieren en vanillemerg in een kom en klop wat schuimig zodat alles mooi onder elkaar gemengd is. Doe de melk, room en uitgeschraapte vanille peul in een steelpan en zet aan de kook.
Eens het begint te koken giet je de helft bij het eiermengsel. Meng alles goed los en doe alles dan weer samen in de steelpan en zet op vuur. Blijf nu goed rondom rond kloppen tot het begint te “ploffen”. Zet van het vuur en klop de boter nog even goed door. Giet in de vorm en strijk goed uit tot tegen de kanten. Duw er de andere uitgesneden vierkant soezendeeg op.

Voor de ganache: doe de chocolade in een kom. Kook de room op en giet de room op de chocolade. Laat 2 minuten staan en meng dan tot een mooie gladde chocoladesaus. Giet de chocoladesaus over het soezendeeg, strijk egaal uit en laat 1 nacht afkoelen in koelkast.

Met een warm mes, die je telkens uit kokend water haalt en afdroogt, snij je de zijkanten los en dan in 9 gelijke stukken.
Serveer met nog een toetsje salt flakes, heerlijk!

De eclair taart kan je afgedekt 4 dagen bewaren in de koelkast. Je kan de taart ook ingepakt invriezen. Als je ze wil opeten, laat ze eerst ontdooien in de koelkast en strooi er nog wat cacaopoeder over.