Lamsstoofpot met lentegroenten

  • 1u20
  • 4P
  • Showing off

Ik voorzie altijd heel veel verschillende lekkere groenten bij lam. Lamsvlees heeft zo’n specifieke smaak dat je bijna niks extra nodig hebt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 lamsbout van ± 1,3kg
1 bussel witte asperges
4 grote tomaten
½ bussel jonge wortelen
1 bussel witte of gele rapen
1 bussel lente-uitjes
200g erwtjes
1 ui
2,5dl droge witte wijn
3dl groentebouillon
70g tomatenconcentraat
25g boter
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
peper en zout

Krieltjes met citroen
500 g krieltjes
1 bio citroen
40g boter
fleur de sel

Bereidingswijze

Snijd de ontbeende lamsbout in grote blokjes en bewaar het been. Breng de lamsblokjes op smaak en bruin ze rondom op een vrij hoog vuur, in een braadpan met de warme boter en olijfolie. Haal het vlees uit de pan, giet er bijna al het braadvet uit en fruit er de gehakte ui gedurende 2 min. in. Meng 1 min. met het tomatenconcentraat en giet er dan de wijn en de bouillon bij. Voeg de ontpitte en in blokjes gesneden tomaten, de geperste teentjes knoflook, de tijm, de laurierblaadjes en het been toe. Zet het deksel op de pan en laat 1 u op een zacht vuurtje sudderen (of langer als je wilt dat het vlees heel mals is).

Schil de wortelen en snijd ze overlangs in 2 zonder de helften van elkaar te scheiden. Borstel de ongeschilde rapen schoon en snijd ze naargelang hun grootte in 2 of in 4. Kort de lente-uitjes een beetje in.

Breek het harde uiteinde van de asperges af en snijd ze in stukken. Kook al deze groenten, een voor een, in een grote kookpot gezouten kokend water. Reken 4 min. kooktijd voor de wortelen en de rapen, 3 min. voor de asperges, 2 min. Voor de lente-­uitjes en 10 seconden voor de erwtjes. Haal de groenten telkens met een zeef uit het water en laat ze onmiddellijk in koud water schrikken.

Kook de krieltjes in de schil, op je eigen manier, en snijd ze in 2. Meng ze in een ovenschaal met de gesmolten boteren breng ze op smaak. Warm ze net voor het opdienen 5 min. in de oven op en bestrooi ze met geraspte citroenzeste.

Haal het been uit de braadpan, voeg de uitgelekte groenten toe en laat nog 5 min. pruttelen. Serveer met de aardappelen.

Tip

Je kan ook mager vlees gebruiken (filets of mignonettes), maar je moet het wel langer laten pruttelen zodat het zacht van smaak ls. En je moet eveneens meer bouillon toevoegen.

Je kunt de stoofpot indikken door een beetje maïzena te mengen met koud water en dit aan de stoofpot toe te voegen. Laat de stoofpot vervolgens nog enkele minuten sudderen om de saus te laten indikken.

Ja, deze stoofpot kan tot twee dagen van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard. Het kan ook worden ingevroren en later worden ontdooid en opgewarmd.