Risotto met mosselen, look en saffraan

  • 45min
  • 4p
  • Next level

Deze heerlijke risotto met mosselen, knoflook en saffraan is een smaakvolle combinatie waar je zeker mee gaat scoren! De romige textuur van de risotto gecombineerd met de delicate zeevruchten en de subtiele smaak van saffraan maken van dit gerecht een ware traktatie. Hou je van de Italiaanse keuken dan kan ik je mijn makkelijke vitello tonnato en mijn tiramisu ook heel warm aanbevelen!

Ingrediënten (4 personen)

3 kg mosselen
200 g Arborio rijst
2 uien
4 tenen look
2 el olijfolie extra vierge
1 klont boter
4 selder stengels
tijm & laurier
200 ml witte wijn
1 glaasje vermouth
1 tl saffraandraadjes
125 g mascarpone
100 g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Spoel de mosselen in koud water, verwijder de mosselen die open blijven staan of stuk zijn. Snij 1 ui en 2 stengels selder fijn, doe in een grote pot met 1 klont boter, laat aanstoven, blus met de witte wijn, voeg mosselen toe, schud op en zet deksel erop, gaar op hoog vuur 1 à 2 min tot ze openstaan en zet van het vuur, laat wat afkoelen.

Zet een groot vergiet op een grote pot en giet hier de mosselen in. Decorticeer de mosselen, je hebt hier enkel de gare mosselen en de heerlijke bouillon ervan nodig. Naargelang de consistentie heb je ong. 1 deel rijst nodig en 3 delen bouillon, ik heb die graag zeer vochtig dus 1 liter bouillon ongeveer. Hou een paar mosselen in de schelp als garnituur.

Snij look, ui en selderstengels zeer fijn en laat aanstoven in een hoge steelpan met de olijfolie, voeg de rijst toe en bak een minuutje al roerend mee, blus met de vermout, voeg tijm, laurier en de saffraan toe, kruid met peper en zout.
Voeg nu telkens een pollepel warme mosselbouillon toe en roer geregeld tot die helemaal is opgenomen, doe dit verder tot de bouillon op is.

Roer er de mascarpone en Parmezaan onder en eventueel nog een extra klontje boter, proef en kruid eventueel bij.
Serveer in diepe borden, werk af met een paar mosselen en extra geraspte Parmezaanse kaas.
Heb je graag meer pit in je risotto, maak er dan op voorhand mijn crispy oil bij.

Tip

  • Voor risotto gebruik je best arborio rijst. Andere populaire opties zijn carnaroli rijst en vialone nano rijst. Deze rijstsoorten absorberen meer vocht en geven daardoor de kenmerkende romige textuur aan risotto.
  • Risotto met mosselen kan je het het beste in een pan op laag vuur verwarmen. Voeg een beetje extra bouillon of water toe om uitdroging te voorkomen en roer regelmatig om gelijkmatig op te warmen.

Risotto met mosselen kan in de koelkast worden bewaard, maar het is het beste om het binnen 2-3 dagen te consumeren. Zorg ervoor dat het goed afgedekt is. Invriezen van risotto met mosselen is mogelijk, maar het kan de textuur en smaak beïnvloeden. Als je het wilt invriezen, doe het dan in een luchtdichte verpakking en bewaar het niet langer dan 1-2 maanden in de vriezer. Bij het ontdooien en opwarmen kan de risotto wat vocht verliezen, dus voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.

Partner