Vanille crème au beurre

  • 15min
  • 500g
  • Next level

Vanille boterroom is de queen van alle crèmes om in gebak te gebruiken. Dit is een basis crème au beurre waar je alle kanten mee uit kan bij het bakken of maken van andere desserts: mokka, chocolade, pistache of zelfs pinda boter.

Ingrediënten crème au beurre (500g)

2 eieren
2 dooiers
2 vanillestokken
250 g fijne suiker
150 ml water
500 g boter uit de koelkast

Bereidingswijze

Snij de boter in kleine blokjes en zet opzij. Weeg water en suiker af. Doe water in een kookpotje en daarop de suiker. Snij de vanillestokken doormidden en voeg merg en stokken toe aan de suiker. Laat een 2-tal minuutjes opkoken tot heel schuimig en roer de vanille wat los.

Klop ondertussen de eieren en dooiers schuimig op.

Als de siroop mooi schuimt, haal je de vanillestokken eruit. Giet nu de vanillesiroop straalsgewijs op de kloppende eieren, krab het pannetje goed uit, en voeg alles bij de eieren nog eens goed samen neerwaarts in de kom en laat die een 3-tal minuten verder kloppen om af te koelen. De kom mag nog lauw zijn maar niet heet, voeg de boter erbij en laat nu 5 min stevig verder kloppen tot een mooie romig stevige boterroom crème. Deze vanille boterroom is klaar voor gebruik.

Bewaar 2 weken in de koelkast in een gesloten pot. Als je hem weer wil gebruiken, haal je hem een uurtje ervoor eruit en klop je hem weer stevig op.

TIP:
Schift het mengsel dan was de boter nog te koud, zet gewoon even op warmer plaatsje en laat dan weer opkloppen.
Is het geheel te lopend dan zet je hem even in koelkast zodat boter weer opstijft, en dan klop je weer op.

Vanille crème au beurre kan bewaard worden in de koelkast, afgedekt met plastic folie. Vanille crème au beurre kan ook ingevroren worden. Het is wel belangrijk om het goed af te dekken en te bewaren in een luchtdichte verpakking.