Vegetarische moussaka met linzen en tomatensaus
Griekse gezonde comfortfood met de smaak van vakantie! Ik maak hem extra fancy door de aubergine op te vullen met roomkaas en basilicum. Die steek ik tussen de bodem van gebakken paprika en daarop de linzen tomatensaus, wat Parmezaanse kaas erover, echt zo zo lekker! Wat een ovenschotel!!
Ingrediënten (voor 4 personen)
3 kleine aubergines of 2 grote
4 el fijn zout
3 puntpaprika’s van verschillende kleuren
Tomaten-linzensaus:
1 grote ui
4 teen look
1 kl oregano
Peper en zout
500 ml tomatenblokjes
150 g linzen uit blik
150 – 200 ml rode wijn
1 tl kaneel
3 el olijfolie
1 kl venkelzaad geroosterd en in vijzel gekneusd
250 g roomkaas
80 g parmezaanschilfers
½ bot basilicum
Bereidingswijze
Snij de aubergines in fijne schijfjes, bestrooi ze met fijn zout zodat ze hun vocht verliezen en de textuur zachter wordt. Laat min 30 min intrekken.
Spoel ze goed af met water, wring ze uit en dep ze goed droog met keukenpapier.
Smeer ze elk in met de roomkaas, beleg met wat blaadjes basilicum en bestrooi met venkelzaad, rol ze op.
Maak ondertussen de tomatensaus, stoof look en ui op met oregano en kaneel, blus met rode wijn, laat uitkoken en voeg tomaat blokjes en linzen toe.
Kruid met peper en zout.
Laat 10 min sudderen, proef en kruid eventueel nog bij.
Voeg lepeltje honing bij als je ze te scherp vindt.
Snij de paprika in dunne schijfjes en besprenkel met olijfolie en peper en zout, bak ze in het bakaccessoire van de Airfryer 10 min aan 180°C. Na 5 minuutjes even omroeren.
Steek de aubergine rechtop in de gebakken paprika en giet er de saus ertussen. Voeg er nog parmezaanschilfers aan toe en bak 30 min op 150°C.
Partners
In samenwerking met Philips.
Ja, je kunt de moussaka van tevoren maken en het in de koelkast bewaren tot je het wilt serveren. Je kunt het ook invriezen voor later gebruik.
Ja, je kunt de aardappelen in dit recept vervangen door zoete aardappelen voor een gezondere en voedzamere variant van de moussaka.