Tonijnsteak met groene peperroomsaus

Favorieten

30min

Medium

Een echte klassieker in een verrassend nieuw jasje: de groene peperroomsaus kennen we vooral bij een sappige steak, entrecôte of chateaubriand. Maar geloof me, met een dikke, mooie moot tonijn is dit gerecht écht een schot in de roos. Serveer er knapperige frietjes en een frisse groene salade met een toefje mayonaise bij, en je hebt een feestmaal dat zowel luxueus als toegankelijk is. Tonijn is hier echt het geheime ingrediënt – zonder dat stuk vis heeft dit gerecht gewoon geen zin.

Een echte klassieker in een verrassend nieuw jasje: de groene peperroomsaus kennen we vooral bij een sappige steak, entrecôte of chateaubriand. Maar geloof me, met een dikke, mooie moot tonijn is dit ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 2P

Tonijn
450-500 g tonijnfilet (zonder vel, zonder graten) 
Zout naar smaak
2 eetlepels ghee 

Groene peperroomsaus
2 eetlepels groene peper (uit pot, afgespoeld)
1 klein glaasje cognac
250 ml room
250 ml bruine fond
Zout naar smaak 

Voor erbij 
Frietjes
Groene salade
Mayonaise 


450-500 g tonijnfilet (zonder vel, zonder graten) 
Zout naar smaak
2 eetlepels ghee 


2 eetlepels groene peper (uit pot, afgespoeld)
1 klein glaasje cognac
250 ml room
250 ml bruine fond
Zout naar smaak 

 
Frietjes
Groene salade
Mayonaise 

Leaf
Make it veggie!

Vervang de tonijn door dikke plakken gegrilde knolselder of portobello’s. Stoom ze eerst, droog af.Schroei ze ook aan in ghee of olie en serveer met dezelfde groene peperroomsaus. Combineer met frietjes en salade – verrassend lekker en stevig genoeg als hoofdgerecht.

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
Tonijn dichtschroeien

Verhit een inox pan op hoog vuur.

Voeg 1 eetlepel ghee toe.

Kruid de tonijn met zout aan beide kanten en schroei de moot kort maar krachtig aan: bovenkant, onderkant en zijkanten.

Voeg nog een lepeltje ghee toe en arroseer de tonijn zoals je met een steak zou doen.

Haal de tonijn daarna uit de pan en zet opzij. 

Saus maken

Giet het overtollige vet uit de pan.

Voeg de groene peper toe en blus met cognac.

Flambeer voorzichtig (dampkap uit, pan ietsje van het vuur halen). 

Roomsaus indikken

Giet de room en de bruine fond erbij en laat inkoken tot een licht gebonden saus.

Proef en kruid eventueel bij met wat extra zout. 

Serveren

Serveer de tonijnsteak in sneedjes gesneden met de groene peperroomsaus erover of ernaast.

Werk af met frietjes en een frisse groene salade met een lepel mayonaise onder gemengd. 

Tips

  • Zorg dat je pan gloeiend heet is voor je de tonijn erin legt, zo krijg je een mooie korst. 
  • Tonijn mag nog rosé vanbinnen zijn – bak hem dus zeker niet te lang, anders wordt hij droog. 
  • Vind je cognac te heftig? Dan kan je ook een scheutje witte wijn of sherry  gebruiken. 
  • Geen fan van groene peper , dan kan het ook met geconcaseerde zwarte peperbollen . 
  • Heb je geen bruine fond? Dan kan je ook een scheutje kalfs- of kippenfond gebruiken die je eerst laat inkoken . 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.