Turks brood met cannellini-bonen dip

Favorieten

1u45

Easy

Een heerlijk luchtig Turks brood gecombineerd met een romige cannellini-bonen dip: perfect als hapje bij de apero of als licht gerecht bij de lunch. De zachte structuur van het brood met de crunch van sesam en nigellazaad vormt een ideale combo met de frisse, smeuïge dip van witte bonen, tahin en citroen. Afgewerkt met gekarameliseerde ui en een koriander, wordt dit gegarandeerd een nieuwe favoriet op tafel.

Een heerlijk luchtig Turks brood gecombineerd met een romige cannellini-bonen dip: perfect als hapje bij de apero of als licht gerecht bij de lunch. De zachte structuur van het brood met de crunch van ...
Meer lezen

Ingrediënten

Wat heb je nodig?
Aantal: 1 brood

Turks brood
380 g bloem
260 ml lauwe melk
35 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)
30 g suiker
10 g zout
30 g droge gist

Egg wash/dorure
1 eidooier
2 el water
1 el yoghurt

Topping brood
Sesamzaad
Nigellazaad of zwart sesamzaad

Cannellini-bonen dip
330g cannellini-bonen (witte bonen)
2 el witte tahin
1 teentje look
2 el olijfolie
Sap van ½ citroen en zeste
Peper en zout naar smaak

Afwerking dip
150gr cannellini-bonen, gespoeld
Peper zout
1 el olijfolie
½ grof gehakte koriander
Zeste van en sap van 1 citroen
1 bot verse koriander
1 grote ajuin
2 el olijfolie


380 g bloem
260 ml lauwe melk
35 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)
30 g suiker
10 g zout
30 g droge gist


1 eidooier
2 el water
1 el yoghurt


Sesamzaad
Nigellazaad of zwart sesamzaad


330g cannellini-bonen (witte bonen)
2 el witte tahin
1 teentje look
2 el olijfolie
Sap van ½ citroen en zeste
Peper en zout naar smaak


150gr cannellini-bonen, gespoeld
Peper zout
1 el olijfolie
½ grof gehakte koriander
Zeste van en sap van 1 citroen
1 bot verse koriander
1 grote ajuin
2 el olijfolie

Bereidingswijze

Hoe maak je dit?
Meng de droge ingrediënten

Doe de bloem, suiker, zout en droge gist in een grote mengkom. Roer even door zodat alles goed verdeeld is.

Voeg de natteingrediënten toe

Schenk de lauwe melk en neutrale olie bij de droge ingrediënten. Laat het deeg zo’n 10 minuten kneden met de hand of in een keukenrobot tot het soepel is en de gluten zich goed ontwikkeld hebben.

Laat het deeg rijzen

Leg een vel bakpapier op een ovenschaal. Bol het deeg op tot een mooie ronde vorm en leg het op het bakpapier. Dek het af met eenk om of vochtige doek zodat het niet uitdroogt. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Vorm het brood

Druk het gerezendeegeenbeetje plat met je handen. Meng ondertussen de dooier, water en yoghurt voor de egg wash.

Bestrijken decoreer

Smeer het brood royaal in met de egg wash. Gebruik je vingers om het typische patroon te maken: druk eerst rondom rond een cirkel, en duw dan vierkante vormen in het midden. Werk af met sesamzaad aan de buitenrand en nigellazaad in het midden.

Bakken

Verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik bij voorkeur een stoomfunctie (broodstand) of plaats een hittebestendig schaaltje water onderin de oven.

Bak het brood eerst 18 minuten op 180°C in de vorm.

Haal het daarna uit de vorm en van het bakpapier, leg het op een rooster en bak nog 5 minuten verder zodat de onderkant krokant wordt.

Afkoelen

Laat het brood volledigafkoelen op een rooster  voor het besteresultaat.

Cannellini-bonen dip

Spoel de witte bonen voor de dip af en laat ze uitlekken. Mix ze samen met tahin, look, olijfolie, citroensap, peper en zout tot een gladde dip. Voeg indien nodig een klein beetje water toe voor extra smeuïgheid. 

Snijd de ajuin in ringen en bak ze langzaam op medium vuur met de olie tot ze diepbruin en zoet zijn. Roer regelmatig  

Serveer de dip in een mooie schaal.

Meng de bonen voor de afwerking met olijfolie peper zout sap en zeste van citroen en verdeel erover.  

Werk af met de gekarameliseerde ui en bestrooi met verse koriander. 

Serveren

Scheur het nog licht warme Turkse brood in stukken en dip in de romige bonenspread.

Tips

  • Wil je een extra luchtig brood? Voeg een theelepel yoghurt toe aan het deeg zelf.
  • De egg wash met yoghurt zorgt voor die mooie glans en goudbruine kleur.
  • Gebruik een natte vinger om het patroon aan te brengen, zo blijft het deeg niet plakken.
  • Je kan het brood ook invriezen: laat volledig afkoelen, verpak in vershoudfolie en vries in. Ontdooi op kamertemperatuur en warm kort op in de oven. 
  • Voor extra smaak kan je de dip afwerken met een scheutje chili-olie of wat gerookt paprikapoeder. 
  • Liever snel? Gebruik kant-en-klaar Turks brood en maak enkel de dip. 
Icon Fire
Social

Make eat share tag

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op social media en tag @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.

In samenwerking met:Partner logo