Blini’s met zure room

  • 20min
  • 4p
  • Easy

Blini’s zijn kleine gistdeeg pannenkoekjes. Meestal warm gegeten, getopt met zure room, zalm of kaviaar. Ze kunnen zowel met boekweitbloem als met gewone bloem gemaakt worden. Zeer dankbaar op een brunchtafel, of als licht aperitiefhapje.

Ingrediënten (4 personen)

1 ei
250 g Griekse yoghurt
200 g bloem
100 g lauwe melk
1 kl droge gist
1 tl fijne suiker
1 snuif zout

Toppings naar keuze  
Zure room, platte kaas
Kaviaar, zalmeitjes, eitjes
Bieslook, dille, peterselie

Bereidingswijze

Meng de gist in de lauwe melk met het theelepeltje suiker en laat 5 min rusten. Doe de bloem en yoghurt en dooier in een kom en meng krachtig de klonters eruit. Roer er de melk onder. Klop het eiwit op met snuifje zout en meng onder het beslag. Laat een uurtje rusten en rijzen.

Vet je pannenkoekenpan wat in, roer kort en zachtjes even je deeg om en leg met een eetlepel hoopjes deeg in de warme ingevette pan, laat even bakken, als er aan het oppervlak gaatjes komen mag je ze omdraaien. Laat nog even bakken en leg op roostertje, hou warm. Bak de rest van het deeg op dezelfde manier. Beleg met je favoriete toppings en serveer onmiddellijk.

Je kan het rauwe deeg 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. De gebakken blini’s kan je 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan de blini’s ingepakt invriezen en tot 4 maand bewaren. Opwarmen kan in de oven of in de microgolf.