Pasta vongole

  • 25min
  • 4P
  • Easy

Een van mijn favoriete pasta, die ik heel graag bereid als ik mooie verse venusschelpen zie liggen. Een heerlijk Italiaanse klassieker met weinig ingrediënten, maar zo veel smaak en redelijk eenvoudig te maken. En nee, Parmigiano hoort er niet op volgens de Italiaanse food maffia, haha, maar wie is thuis de baas??

Ingrediënten (voor 4 personen)

500 g spaghetti
1 kg Vongole-schelpen
5 tenen Look
1 bot Platte peterselie
Zwarte peper van de molen
5 el olijfolie
150 ml witte wijn of vermout

Bereidingswijze

Snij de look in fijne schijfjes, kleur ze lichtjes aan in de olie. Vanaf de look aangekleurd is, doe je de Vongole-schelpen bij de olie en look. Zet het deksel op de pan/pot en laat op een hoog vuur even staan tot de schelpen opengaan.

Blus met witte wijn, laat dit even inkoken.

Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking, in ruim water.

Meng de pasta onder de schelpen en laat nog even mee sudderen.

Werk af met platte peterselie, peper en zout.

Nee, pasta vongole moet direct na het bereiden worden geserveerd. De saus kan snel uitdrogen en de vongole kunnen taai worden als het te lang wordt bewaard.

Vongole zijn schelpdieren die ook wel venusschelpen worden genoemd. Ze zijn populair in de Italiaanse keuken en worden vaak gebruikt in pastagerechten zoals pasta vongole.

Pasta vongole kan worden geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook worden geserveerd als bijgerecht bij vis- of zeevruchtengerechten. Het kan ook worden geserveerd met een salade of geroosterde groenten.