wafels-van-de-bomma-e1507812368916

Wafels bakken

Herinner je je nog hoe de geur van oma’s Brusselse wafels het hele huis vulde? Hoe je de eerste Luikse wafel mocht proeven, rechtstreeks uit het wafelijzer en heerlijk warm? Wafels bakken neemt je smaakpapillen mee naar de goede oude tijd. Haal je wafelijzer van onder het stof en duik in mijn talloze recepten voor wafels. Van verrassende red velvet wafels tot het klassieke wafelrecept van ‘de bomma’. Een heerlijk tussendoortje met een vleugje nostalgie!

Zelf wafels bakken

Heb jij ook zin om zelf wafels te bakken? Ik ben er voor je! Hoeveel leuker is het eigenlijk om zelf je wafels te bakken? Zeker de ouderwetse wafels die je op zondag bij de bomma krijgt! En guess what? Ik heb zo een receptje op mijn website staan dat heel eenvoudig is! Met deze ouderwetse wafels scoor je echt bij iedereen, zelfs bij de bomma! 😉

Wafels bakken voor beginners

Heb jij altijd al gedacht dat wafels bakken out of your league is? Met mijn makkelijke recepten heb jij in 15 minuten de lekkerste wafels op tafel gezet. Wat er nog zo leuk is, is dat je deze wafels ook samen met je kids kan maken en versieren. Ga jij liever voor de zoute wafels? Dan zijn deze croque wafeltjes hét recept dat je moet proberen! Wie doet er mee?

Wafel bakken benodigdheden 

Om wafels te bakken is het natuurlijk superhandig dat je beschikt over een goed wafelijzer. Er zijn verschillende soorten wafelijzers. Er is een verschil tussen een wafelijzer voor Brusselse wafels en Luikse wafels. Ik raad je aan om even langs te gaan bij een speciaalzaak om te bepalen welk wafelijzer het beste bij je past. 

Hoe lang duurt het om wafels te bakken? 

Wil jij ook Luikse wafels of Brusselse wafels maken, maar je vraagt je af hoe lang het duurt om je wafels te bakken? Ik help je hier even bij! Het maken van het deeg zelf neemt zo’n 30 minuten in beslag. Het rijzen van het deeg heeft wel langer nodig. Die moet minimum een uur rijzen. Van zodra het deeg gerezen is, kan je beginnen bakken zoals een echte wafel queen of king. 

Welke boter gebruiken we best om wafels te bakken?

Ik heb al vaker de vraag gekregen met welk boter bakken we nu best onze wafels? In de ideale wereld worden wafels met echte boter gebakken. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om echte boter te gebruiken. Je kan ook perfect wafels bakken met plantaardige of lactosevrije boter. 

Welke bloem gebruiken we best om wafels te bakken? 

De bloem die je het beste gebruikt om wafels mee te bakken, is een mengeling van gewone patisseriebloem, enkelvoudige bloem, bakpoeder en gist. De hoeveelheid van gist en bakpoeder mag je zelf kiezen. Als je werkt met bakpoeder en gist moet je zeker geen zelfrijzende bloem meer gebruiken.

Welke wafels zijn geschikt om te maken met kinderen? 

Ik vind samen bakken met Grace echt de max! Dat kan zijn dat we klassieke wafels bakken, wafels met een hoekske af of we pimpen onze wafels met de gekste maar vooral lekkerste versieringen. Zoals deze wafeltjes met fruit vind ik echt de max. Heb je liever zoet? Dan raad ik deze wafelburgers aan, yummm!!

Kan je ook glutenvrije wafels bakken?

Yes, je kan zeker glutenvrije wafels bakken! Je kan de bloem in mijn recepten vervangen door glutenvrije bloem. Je kan dit kopen in de winkel of zelf maken. Hiervoor kan je een mengeling gebruiken van allemaal verschillende soorten zoals: rijst-, haver-, boekweit en maïsmeel. Je kan uiteraard nog meer glutenvrije meelsoorten toevoegen zoals kokosmeel of amandelmeel. 

Zijn er ook gezonde wafels?

Je kan wafels gezonder maken door trage suikers te gebruiken. Of je kan ook wafels maken met extra groenten en fruit in het beslag. The sky is the limit. 🙂 

Wafel recepten voor gevorderden

Next level wafels bakken? Dat kan! Probeer dan zeker deze wafelburgers! Boordevol smaak en zien er keitof uit om te serveren. 

Wil je nog meer bakervaring opdoen? Bekijk dan zeker ons pagina met alle bakrecepten of neem een kijkje bij gelijkaardige recepten zoals wafels bakken of gebak maken