Luca’s pizzadeeg

  • 8u fermenteren
  • 4P

Zelf next level pizza’s maken? Yes, you can met de tips van de Napolitaanse pizzaiolo Luca Fabozzi! Leer de kunst van het perfecte pizzadeeg en bak de beste, verse pizza’s thuis 😉 you’re welcome!

Ingrediënten (4st)

Vers pizzadeeg (8 tot 24u fermentatie):
1 kg bloem type 00
650 ml water op kamertemperatuur
30 g zout
3 g verse gist
1/3 glas olijfolie (enkel voor huisgebruik, 250°)

Bereidingswijze

Giet de bloem helemaal in de mixer. Laat 30 g zout smelten in 450 ml van het water. Voeg water en zout toe aan de bloem in de mixer en begin te mixen (slow medium snelheid).

Laat 3 g gist in een bal oplossen met 100 ml water. Voeg dit toe aan de mixer terwijl het mixt. Na 5 min voeg je de laatste 100 ml van het water toe. Zet de mixer op hogere stand en druppel er langzaam de olijfolie in.

Eens het deeg alle vloeistoffen heeft opgenomen, stop je de mixer en laat je het deeg op de tafel liggen. Dek het deeg af met plastic film of het deksel van je mixer.

Na 10 minuten rusten kneed je het met je handen. Laat het opnieuw 10 min rusten om het elastischer te maken

Vorm aparte pizza bollen van elk 265 g. Laat deze voor min 8 uur (tot 24u) fermenteren in een gesloten container op kamertemperatuur.

Tip

Heb je na het bakken nog restjes pizzadeeg over? Je kan deze perfect invriezen om later te gebruiken. Is de fermentatie net begonnen? Ideaal! Als de fermentatie reeds te ver is, zit er teveel lucht in om het in de diepvries te bewaren. Laat het deeg lang genoeg ontdooien en op kamertemperatuur alvorens een 2e keer te gebruiken (bij voorkeur van s’morgens tot ‘s avonds).