Bloemkoolrijst met gepofte tomaat en balletjes (en een geordende koelkast)
Ingrediënten
1 bloemkool
400 g kerstomaatjes
1 pot arrabiata of passata
3 à 4 teentjes look
500 gekruid gehakt
Peper en zout
Een paar takken verse oregano
Boter of olijfolie
Bereidingswijze
Maak balletjes van het gehakt, bak rondom rond gaar.
Doe de tomaatjes met olijfolie, look, peper en zout in een hoge pan en laat ze poffen op het vuur.
Voeg de arrabiata of passata toe en laat 5 minuten sudderen.
Maak de bloemkool rijst door rauw te cutteren in de keukenrobot.
Strooi het mengsel in een geperforeerde ovenschaal, en stoom voor 10 minuten.
Serveer ze in een grote diepe schotel, besprenkel ze met olijfolie en peper en zout.
Leg er de balletjes op en giet er de tomatensaus over.
Werk af met de oregano.
Geordende koelkast
Boodschappenlijst
Bloemkool
Spitskool – witte kool
Rabarber
Jonge wortelen
Selder
Spinazie
Verse kruiden
Radijsjes
Limoen
Perziken, pruimen, nectarines
Druiven
Blauwe bessen, frambozen, aardbeien ..
Citroenen, sinaasappels, pompelmoes..
Tomaten
…
Om groenten en fruit te spoelen
8 el appelazijn
1 el bicarbonaat
Ongekleurd keukenpapier
Organiseren en bewaren van groenten, fruit en kruiden
Alle fruit minimum 15 minuten in wasbak leggen met koud water, bicarbonaat en azijn, om pesticides, stof en vuil af te spoelen. Spoel ze af en leg ze op een handdoek te drogen.
Klein fruit leg je op keukenpapier in gesloten bakjes in de koelkast.
Citroenen en andere citrusvruchten: leg een deel in fruitschaal, en een deel in de koelkast.
Kolen: de witte kool en spitskool in de helft snijden: een deel om warm klaar te maken, het andere deel om rauw met vinaigrette te serveren.
Verse kruiden: de stuggere soorten zoals tijm, rozemarijn, oregano en salie zet je in een schaal met water onderaan. De zachtere zoals peterselie, dille en koriander spoel je en snij je, en je rolt ze nog nat in keukenpapier. Bewaar ze in de koelkast op de minst koele plaats of in groentenlade.
Pruimen, perziken en nectarines: een deel in de koelkast, een deel in de fruitschaal.
Fruit zoals banaan, avocado (met een hardere schil) worden niet gewassen.
Rabarber: in eetklare stukken snijden, leg ze in een gesloten schaal op keukenpapier in de koelkast.
Spinazie spoel je in koud water, zwier je uit en bewaar je in een gesloten schaal met deksel, klaar om te verwerken in smoothies, om te bakken of rauw als salade te serveren.
Selder in 2 verdelen, jonge mooie takken rauw of in salades, andere deel om te verwerken in soep.
Bloemkool: bladeren verwijderen en in roosjes snijden, klaar als snack of om te bereiden.
Voor orde in je koelkast: orden alle ingrediënten samen, per categorie: melkproducten, groenten, kruiden, charcuterie, fruit, snacks…