Poffertjes met bloemsuiker

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Poffertjes! Ubercute, rond en zacht vanbinnen… deze kleine pannenkoekjes met gist gemaakt met boekweitmeel, vanwaar hun typische smaak, zijn heel populair in Nederland. Met klontje boter of stroop en royaal bestrooid met bloemsuiker, asjemenou!

Ingrediënten

125 g tarwebloem
125 g boekweitbloem (of alleen tarwebloem)
400 ml lauwe melk
1 ei
10 g droge gist
2 el lopende honing
1 snuifje zout
1 el boter om te bakken
Poeder suiker

Bereidingswijze

Meng de gist onder de melk, laat 5 min staan.

Doe de bloem in een kom met het zout aan de zijkant.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet hier een gedeelte van de melk in.

Begin vanuit het midden te roeren en een beslag te maken, roer er steeds meer melk bij en maak een mooi glad deeg, voeg ei en honing toe en klop alles goed los.

Moest je klonters hebben, zet je er de staafmixer in.

Laat het beslag een uurtje op een warme plaats rusten.

Roer het deeg los en doe het in een spuitfles.

Warm de poffertjespan op, wrijf elk kuiltje in met wat boter, vul elk net iets meer dan de helft en bak tot onderkant lichtbruin is, met een houten brochette stokje draai je elk poffertje om en laat het kort even aankleuren.

Serveer warm met bloemsuiker en eventueel een klontje boter.

Je kunt poffertjes het beste vers eten, maar als je ze wilt bewaren kun je ze in de koelkast bewaren in een afgesloten container. Je kunt ze ook invriezen en later opwarmen in de magnetron of oven.

Het is mogelijk om poffertjes zonder een speciale poffertjespan te maken, maar het is wel lastiger om de poffertjes mooi rond en luchtig te krijgen. Je zou bijvoorbeeld een muffinpan kunnen gebruiken om kleine pannenkoekjes te bakken.