The butcher’s barbecue met Hendrik Dierendonck en daiquiri op Hannah’s wijze
Daiquiri Hannah's Style
Echte mannen houden van donkere rum, en ik ook. 🙂
Ingrediënten (voor 1 persoon)
5 cl donkere rum
3 cl vers limoensap
2 cl suikersiroop van kokos en getoast venkelzaad
ijsblokken
limoenschijfjes
siroop met kokos en venkelzaad :
1 el geroosterde venkelzaadjes
500 gr. suiker
500 ml water
Bereidingswijze
Siroop: Suiker en water kort opkoken, kokosrasp en venkelzaad toevoegen, 24 u laten infuseren, doorzeven.
Alle ingrediënten 15 sec shaken.
Strainen (doorzeven ) in een tumblerglas
Afwerking
Afwerken met ijsblok en een schijfje limoen.
Tip
Suikersiroop kan je infuseren met verschillende soorten fruit of kruiden. Hanna’s favoriet is ananas.
The butchers barbecue met Hendrik Dierendonck
Met een beenhouwer als Hendrik aan de bbq staan die zijn favorietjes op de grill gooit, dat kan alleen maar heerlijk en plezant zijn.
Ingrediënten (10 personen)
Voor den apero :
Secreto
500 g Secreto Iberico
Pezo
een scheutje olijfolie
5 verse takjes tijm
Nieren
1 brochetje met 5 lamsniertjes
scheutje jerezazijn
een snuifje fleur de sel
2 lenteuien
zeste van ½ citroen
scheutje olijfolie
Lamscarré en zadel
De helft van een volledige lamscarré en lamszadel
2 teentjes look
olijfolie
een handvol verse tijm
peper van de molen
fleur de sel
1 tak rozemarijn
Gegrilde paprika
3 groene puntpepers
peper zout olijfolie
Salade van gepofte biet en asperges :
een bot groene asperges
een scheutje azijn
½ blok fetakaas
olijfolie
Gepofte rode biet :
5 rode bieten
500 g grof zout
Slaharten met kruidenmayonaise
3 slaharten
200 ml verse mayonaise
een handvol fijngesneden kruiden (basilicum, kervel, bieslook, munt, dille,…)
40 gr. geraspte parmezaan
een scheutje olijfolie
pezo
Bereidingswijze
Secreto Iberico
Secreto 5 minuten krokant grillen.
Bestrooien met tijm, pezo en besprenkelen met olijfolie
Niertjes
Niertjes 6 minuten grillen aan beide kanten.
lenteuien fijnsnijden
Lamscarré en zadel
Snij het halve lamszadel van de carré, ontbeen het lamszadel, de binnenkant van het zadel en de buiklap kruiden met peper en zout, wat look over raspen en een paar takjes tijm bij leggen, oprollen en opbinden.
Inwrijven met olijfolie en een 15-tal min rondom rond grillen, even laten rusten en snijden.
Koteletjes inwrijven met olijfolie, kruiden met pezo en 5 minuten rosé bakken
Gegrilde groenten
Asperges en groene pepers met wat olie inwrijven en 3 min rondom gaar grillen.
Slaharten met kruidenmayonaise
Slaharten middendoor snijden en 3 minuten grillen op de bbq. Kruiden fijnsnijden en mengen met de mayonaise.
Gepofte biet :
Verdeel het zout in een ovenplaat
Schik de bieten erin en laat 45 min tot een uur garen in de bbq (ngl. de dikte van de biet)
Afwerking
Secreto Iberico
Serveer de secreto in reepjes, kruid met pezo en eventueel met een scheutje olijfolie en tijm of puur.
Niertjes
Snij de niertjes middendoor en werk af met een scheutje azijn, een snuifje fleur de sel, pijpajuin, citroenzeste en olijfolie.
Lamscarré
Na het bakken van de filet : het touw losmaken en in schijfjes snijden. Presenteren op een bordje of plankje.
Na het bakken van de koteltjes, mooi presenteren op een bord en afwerken met takjes tijm en overgieten met olijfolie.
Gegrilde groenten
Asperges in twee snijden, de rode bieten schillen en in stukken snijden, de pepers in stukken snijden.
Rode bieten en asperges presenteren in een kommetje en afwerken met een scheutje azijn, gebrokkelde fetakaas, peper.
De groene pepers op een bord presenteren, kruiden pezo.
Slaharten met kruidenmayonaise
Slaharten op een bord dresseren en afwerken met de kruidenmayonaise, geraspte parmezaan, olijfolie en pezo.
Tip
Voor de groenten kijk je wat er goed uitziet in de winkel, je kan zo goed als alles grillen, als het maar van het seizoen is.
Ja, het is een goed idee om het vlees van tevoren uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur te laten komen voordat je het op de barbecue legt.