Kalkoenrollade met kroketten van knolselder en geflambeerde bospaddenstoelen roomsaus

  • 1u10
  • 6P
  • Showing off

Ingrediënten (6 personen)

Kalkoenrollade:
1 kalkoenborst (ong. 800 g)
250 g gehakt van kalkoen of kip
2 el gedroogde veenbessen
1 ui, fijngesneden
½ venkel, fijngesneden
2 el geroosterde pijnboompitten
5 el broodkruim
1 ei
Peper en zout
4 kl gekneusde jeneverbes
25 ml kippenbouillon
10 fijne sneetjes spek

Kroketten:
1 grote knolselder
3 eiwitten
Kom met chapelure
Kom met bloem

Roomsaus met bospaddenstoelen:
400 g bospaddenstoelen mengeling
2 teen look
1 scheut cognac
250 ml room
Peper en zout
Opbind touw

Bereidingswijze

Rollade:
Kleur de ajuin en venkel aan in een klontje boter.

Meng samen met alle andere ingrediënten van de vulling onder het gehakt.

Snij de kalkoenborst open, bedek met bakpapier en klop erop zodat je een dunner lapje krijgt.

Verdeel de vulling over één kant de kalkoen.

Rol toe, bedek het vlees trapsgewijs volledig  met spek en bind vast met keuken touw.

Leg ze in een ingevette oven pan en bak op 195° gedurende 40 minuten.

Als je een stoomfunctie hebt gebruik je low steam functie.

Neem de rollade uit de oven en hou warm op een andere ovenschaal.

Giet het vet af maar krab de korstjes niet uit.

Zet de pan met de smakelijke korstjes op het vuur en de-glaceer met kippenbouillon. Voeg dus koude bouillon in de pan om alle korstjes en smaken los te krijgen.

Roer goed door zodat de bodem oplost in de bouillon.

Gebruik deze saus als basis voor de roomsaus met champignons.

Kroketten van knolselder:
Snij de knolselder in dikke plakken van 2 cm en stoom ze 10 minuten.

Schil de gestoomde knolselder en snij ze in balken zoals pomme pont neuf.

Laat afkoelen en dep goed droog.

Haal de balkjes door de bloem, het eiwit en de chapelure en paneer goed tot je een kroketje krijgt.

Frituur gedurende 3 minuten op 170° of bak in de oven op 180° gedurende 15 minuten.

Paddenstoelensaus:
Borstel de paddenstoelen schoon en snij in herkenbare stukken.

Bak aan in een klont boter met de fijn geraspte look

Blus met cognac, flambeer als je daar zin in hebt.*

Zeef de sausbasis van je kalkoen in de pan.

Voeg de room toe.

Kruid goed met peper en zout.

Laat 2 minuten doorkoken.

Serveren:
Snij het koordje van de kalkoen en snij deze in schijfjes.

Serveer weer in de pan en giet de saus rond de kalkoen.

Serveer met de kroketjes.

*Veilig flamberen:
Dampkap uit.

Haren, kleding en andere ontvlambare dingen aan de kant.

Niet uit de fles gieten! Doe de scheut voordien in een glas waarmee je giet.

Giet in de pan, zet op het vuur en zoek de vlam.

Partners

In samenwerking met AEG.

Flamberen is het aansteken van een gerecht met een alcoholische drank om het op te warmen en/of extra smaak te geven.

Ja, je kunt dit gerecht van tevoren bereiden en opwarmen wanneer je het serveert.