Gestoomde kokosflan met Thaïse aardbeiensalade
Bereiding: 50 min, 1 nacht in de koelkast
Ingrediënten (voor 6 personen)
Salsa:
500 g aardbeien
1 kl citroengras, geraspt
1 el honing
sap en zeste van 1 limoen
Flan:
1 vanillestokje
8 eierdooiers
500 ml melk
40 g kokosbloesemsuiker
500 ml kokosnootroom
Karamel:
60 gr kokosbloesemsuikers
2 el water
Bereidingswijze
Zet je vormpjes klaar op een bakplaat.
Voor de karamel giet je de kokosbloesemsuiker in een steelpan. Zet ze op een middelmatig vuur tot de suiker begint te smelten. Laat kleuren tot een schuimige bruine karamel. Niet roeren.
Verdeel de karamel over de vormpjes.
Doe de melk en de kokosnootroom in een kom en zet deze even op een vuurtje. De uitgeschraapte vanillestok mag je ook mee in de pan leggen, zodat de smaak van de vanillestok mooi mee kan inkoken met de melk.
Doe de kokosbloesemsuiker en het merg van het vanillestokje in een kom.
Voeg hierbij de eidooiers.
Klop dit mooi los en voeg er een scheutje melk aan toe.
Zo kan de suiker mooi smelten. Vervolgens doe je er al roerend de rest van de melk bij.
Doorzeef deze massa.
Meng goed en verdeel over de vormpjes.
Zet alle vormpjes op een schotel en stoom 40 min op high steam. (dit is op 90° graden stomen met 50% stoom en 50% warmte).
Laat ze volledig afkoelen en zet ze een nachtje in de koelkast om op te stijven.
Voor de salsa ga je de aardbeitjes fijnsnijden.
Hier mag het geraspte citroengras bij, de zeste van limoen en het sap, samen met de honing en alles goed mengen.
Voor het serveren snij je de rand van de flan voorzichtig los van de vormpjes.
Zet er een bord op en draai om.
Serveer met de aardbeiensalade.
Tips
In functie van het seizoen kan je de aardbeien vervangen door bijvoorbeeld ananas, kiwi, mango, …
De aardbeiensalade is ook heerlijk met een bolletje vanille-ijs of limoensorbet.
Partner
In samenwerking met AEG
Ja, je kunt de gestoomde kokosflan van tevoren maken en ze in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je ze goed afdekt met plasticfolie om uitdroging te voorkomen.