Vegetarische BLT met pulled pork en crispy ‘Facon’

  • 60min
  • 4P
  • Next level

Een klassieke BLT-sandwich, maar dan helemaal vegetarisch op een bagel. De pulled pork wordt van paddenstoelen gemaakt en de smaak en textuur is hemels! En veeeeel sneller klaar dan de originele versie met vlees. De vegetarische bacon aka facon mag hier niet ontbreken! Wat een topper en superveel groenten mee in de lunchbox.

Ingrediënten

4 bagels of hamburgerbroodjes naar keuze

Facon aka krokant aubergine spek:
1 aubergine
1 el arachideolie
1 ½ el tamari
1 el Worcestershire-saus
½ tl gerookt paprika
1 tl zout
1 kl lookpoeder
1 tl zwarte peper
1 el agavesiroop
½ tl currypoeder

Pulled pork:
500 gr duinvoetjes paddenstoelen of oesterzwam
1 el peterseliepoeder
1 kl lookpoeder
2 el tamari
1 tl chili flakes
Sap van 1 limoen
1 el hoisinsaus

2 grote tomaten
2 gems salades
1 avocado
2 el mosterd
½ zoete ui

Bereidingswijze

Snij de kroon van de aubergine en snij doormidden.

Maak met mandoline superfijne schijfjes.

Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier naast elkaar.

Meng alle ingrediënten voor de aubergine in een kommetje.

Eens goed gemengd bestrijk je alle schijfjes met de mengeling.

Zet je oven op 120°C voor minimum een uur naargelang de dikte.

Hoe langer je de aubergine in de oven laat, hoe krokanter deze gaat zijn en is de smaak nog intenser.

Snij de paddenstoel in dunne schijfje, daarna in dunne reepjes.

Doe 2 el arachideolie in de pan en bak de paddenstoel aan in de olie.

Maak een mengeling van alle ingrediënten en kruiden voor de pulled pork in een potje.

Meng het onder de paddenstoelen in de pan en bak verder. Hoe langer je het bakt, hoe intenser van smaak en donkerder van kleur.

Snij de tomaat en avocado in schijfjes en de ajuin in ringen.

Snij de bagels open en smeer ze in met mosterd smeer eerst wat mosterd op bodem en snijkant van bagel, verdeel de blaadjes sla erop gevolgd door de pulled pork, tomaat, avocado, ui en vegetarische bacon. Duw aan met het deksel.

Pak in of steek in lunch box die goed sluit zodat hij niet uiteenvalt.

Kan je warm of koud opeten.

Tip

Je kan de vegetarische bacon ook op voorhand maken.

Heb je dit recept nagemaakt en was het lekker? Deel het dan zeker op Instagram met @sofiedumontchef! Dat vind ik superleuk! Smakelijk.