Raclette en zijn ultieme side dishes

Ingrediënten (voor 4 personen)

180 à 230g raclette kaas pp: Belgische, Zwitserse, Jura kazen bv…
120g charcuterie pp: Bacon, grison, rauwe ham, gerookte gedroogde spek… Geen te vette soorten, rauw, gedroogd en gerookt of gekruid zijn ideaal.

Rozemarijnboter:
125 g zachte boter
Sap en zeste van ½ citroen
Peper van de molen , fleur de sel
2 el rozemarijn blaadjes fijn gehakt
2 teentjes look geraspt
2 handvol peterselie fijn gesneden

Venkel peer salade:
1 venkel gewassen
2 harde peren gewassen
1 handvol druiven gewassen
4 el appelazijn
2 el neutrale olie bv koolzaadolie
Zwarte peper molen
Fleur de sel
1 handvol okkernoten fijn gesneden
1 sjalot in ringen gesneden

1 bakje kleine witte paddenstoelen in schijven gesneden
1 grote ui in fijne ringen gesneden
3 à 4 stronkjes witloof in reepjes gesneden
Uitjes en augurken
500 g vastkokende aardappeltjes, krieltjes gestoomd

Bereidingswijze

Stoom de aardappeltjes gaar, hou ze warm.

Voor de rozemarijnboter meng je alle ingrediënten onder elkaar, leg op een cirkel bakpapier en vouw toe.

Voor de salade snij je eerst de sjalot fijn en doe er de appelazijn bij. Laat even trekken.

Snij de peer en venkel zeer fijn, de druiven doormidden de noten in schijfjes.

Voeg toe bij de sjalot, kruid met peper en zout en meng er de olie onder.

Snij de paddenstoelen, ui en witloof in schijfjes, leg de kaas en charcuterie op plankjes.

Zet alles op tafel en geniet!

Zo ga ik te werk :

De boter gebruik ik om de paddenstoelen, witloof of ajuin te bakken in de pannetjes, leg er dan en sneetje kaas op en laat smelten.

Giet het op een open gesneden aardappeltje met een sneetje charcuterie op.

Ik eet er de frisse sla bij en ook wat uitjes en augurken.

En ook nog een droge wijntje of geuze bvb.