Courgette- en pompoencake

Ingrediënten (voor een grote familiecake)

3 eieren
3 el agavesiroop
1 tl kurkuma
1 tl bicarbonaat
1 tl zout of minder, naar smaak
1 tl fijngemalen of fijngesneden citroengras
zeste van 1 limoen
125 g courgette
125 g pompoen (liefst butternut)

150 ml arachideolie
200 g volkorenbloem
40 g walnoten of andere noten, fijngemalen
3 cm verse gember
een tulband cakevorm

Voor de afwerking
poedersuiker

Tips

Er kruipt wat tijd in het raspen van de groenten en het verzamelen van de  ingrediënten. Bovendien heeft deze cake ook echt wel 40 minuten nodig om  te bakken, maar geduld wordt beloond.

Er zit geen suiker in deze cake, alleen wat agavesiroop. Daardoor is hij niet alleen heel gezond, hij zweeft ook ergens tussen zoet en hartig, net goed voor een brunch. Strooi er wel een laagje poedersuiker over, zo komen de smaken nog beter tot hun recht.

Voor een chique versie… Dien op met een sausje van Griekse yoghurt  en besprenkel met een paar drupjes agavesiroop.

Instructies

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop de eieren samen met de agavesiroop, de kurkuma, het bicarbonaat en het zout op tot een luchtig mengsel.

Strooi er het citroengras en de limoenzeste bij.

Rasp de courgette en de pompoen met de grove rasp (met de schil!) en voeg toe.

Giet de arachideolie door het mengsel en roer goed door tot alle smaken vermengd zijn. Meng er de bloem onder en de fijngemalen noten. Duw de gember met de lookpers uit en voeg toe.

Wrijf de bakvorm in met boter en giet er de cake in. Bak 20 minuten op 180 °C en nog eens 20 minuten op 160 °C.

Laat afkoelen en bestrooi net voor het opdienen met poedersuiker.