Couscous met lamsschenkel, saffraan en groenten

Ingrediënten (4 personen)

1 kg lamsschenkel
2 uien
5 wortelen
4 tomaten
1 butternutpompoen
1 bosje raapjes
2 l kippenbouillon
250 g kikkererwten (uit blik)
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel saffraandraadjes
500 g couscous
enkele takjes platte peterselie
500 ml lauw water
peper en zout

Instructies

Begin met de lamsschenkel. Kruid met peper en zout.

Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een grote stoofpot waarop een couscoussière past en bak de schenkel aan beide kanten aan.

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Schil de wortelen, snijd ze dwars doormidden en snijd ze dan in stukken van ongeveer 5 cm.

Maak een kruisvormige inkeping in de tomaten. Breng water aan de kook. Dompel de tomaten 10 seconden onder in het kokende water. Haal ze uit het water en laat ze schrikken onder ijskoud water. Pel ze en snijd ze in partjes.

Voeg de uien toe aan de schenkel en stoof even aan. Voeg nu ook de tomatenstukjes toe.

Schil de butternutpompoen. Snijd hem doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de pompoen in plakjes en daarna in stukjes van ongeveer 1 tot 2 cm. Schil de raapjes en snijd ze in blokjes.

Giet de kippenbouillon bij de schenkel. Voeg de wortelen, de pompoen en de raapjes toe.

Spoel de kikkererwten en voeg ze toe aan de stoofpot.

Voeg de gember en de saffraan toe. Kruid met peper en zout. Zet het vuur laag.

Zet de couscoussière op de stoofpot. Sluit af met het deksel en laat minstens 1 uur verder pruttelen.

Laat de couscous weken in het lauwe water.

Maak de harissa.

Doe de geweekte couscous in een grote kom en roer of wrijf los. Doe de couscous in de couscoussière. Maak wat gaatjes in de couscous, zodat de stoom kan ontsnappen en laat nog 10 minuten stomen zonder deksel tot de couscous gaar is.

Doe de couscous in een grote schaal en roer los.

Schep er de groenten en het vlees bij en serveer. Werk af met platte peterselie.