Loempia en rode bieten ketchup ‘homemade’

  • 1u20
  • 16 stuks
  • Showing off

Weer zo’n leuk knutselgerechtje voor de kids. Deze knapperige oosterse snacks zitten bomvol groenten en vlees. Serveer ze met heerlijke zelf-gemaakte ketchup – zonder suiker, de zoete smaak komt van de appel.

Ingrediënten (voor 16 loempia's)

200 g edamame (peulen)
200 g varkensgehakt
olijfolie
2 wortelen, 1 sjalot
6 babymaiskolfjes
80 g rijstvermicelli
100 g sojascheuten
1/4 bosje peterselie
2 eetlepels sojasaus (ongezouten)
2 eetlepels sesamolie
1 ei
1 pakje loempiavellen
peper en Maldon zeezout

Voor de ketchup
1 kleine rode biet
1 zoete ui, 1 jonagold
olijfolie
2 tomaten
1 eetlepel azijn
1 theelepel paprikapoeder
peper en Maldon zeezout

Instructies voor de ketchup

Snijd de geschilde rode biet, de ui en de jonagold fijn en laat ze even stoven in olijfolie. Een beetje kleur mogen ze zeker krijgen, dat maakt de ketchup extra zoet.

Snijd de tomaten in stukken en voeg ze toe, samen met de azijn. Laat 15 minuten sudderen.

Mix en zeef de ketchup om geen velletjes en pitjes te hebben. Duw goed met een pollepel om er zoveel mogelijk smaak en saus uit te persen.

Kruid eventueel met het paprikapoeder, peper en zout.

Instructies voor de loempia's

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Laat de edamamepeulen ontdooien. Kook ze eventueel gaar als dat nog nodig is (kijk op de verpakking) en haal de boontjes uit de peulen.

Bak het gehakt mooi bruin in olijfolie.

Snijd de geschilde wortelen in fijne plakjes en dan in fijne reepjes, de sjalot in fijne stukjes en de maiskolfjes in fijne balkjes.

Kook de vermicelli 3 tot 5 minuten of zoals aangegeven op de verpakking. Spoel ze grondig onder koud stromend water en laat uitlekken.

Voeg de edamameboontjes, de mais, de wortelen, de sjalot, de sojascheuten, de vermicelli en de fijngehakte peterselie toe aan het gehakt en meng goed. Breng op smaak met de sojasaus en de sesamolie.

Klop het ei los en kruid met peper en zout. Dit dient als ‘lijm’ om het loempiavel te laten kleven.

Leg een loempiavel voor je, met de punt naar je toe. Bestrijk het helemaal met het ei.

Schik een hoopje van de vulling in het midden in de vorm van een rechthoek.

Plooi het bovenste stuk naar beneden tot onder de vulling en druk goed aan. Plooi de linkerkant en daarna de rechterkant over de vulling. Rol de loempia naar beneden.

Bestrijk de loempia met het ei en leg hem op een bakplaat met een vel bakpapier. Ga zo verder tot alle loempia’s klaar zijn.

Zet de loempia’s 20 minuten in de oven.

Bewaar de rode bieten ketchup in een luchtdichte container in de koelkast. Het blijft meestal enkele weken vers. Controleer echter altijd de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten die je hebt gebruikt.

Ja, je kunt de loempia’s van tevoren maken en ze invriezen voor je ze in de oven plaatst. De rode bieten ketchup kan ook van tevoren worden gemaakt en bewaard in de koelkast. Verwarm de loempia’s in de oven en serveer ze met de ketchup wanneer je klaar bent om te serveren.