Pizza hawaï met spelt-en-roggebodem

Pizza hawaï is een beetje fout, i know, maar kids love it en met spelt, roggebloem, verse ananas en goede beenham is hij toch weer helemaal oké. Met hetzelfde deeg kun je ook een heerlijk zoete pizza maken. Leg er noten, chocolade en hun lievelingsfruit op en de kids zijn helemaal happy.

Ingrediënten (voor 3 pizza's)

Voor het voordeeg
6 g verse gist
60 ml lauw water
125 g roggebloem

Voor het deeg
120 ml lauw water
250 g speltbloem
2 g zout
2 eetlepels olijfolie

Hartig beleg
1/4 verse ananas
enkele champignons
1/4 ui
1 bolletje mozzarella
enkele eetlepels tomatensaus
4 mooie sneetjes beenham
100g geraspte parmezaan

Instructies

Los de gist op in 60 ml lauw water.

Meng de roggebloem met het gistmengsel in een kom. Laat het voordeeg15 minuten rusten.

Meng de rest van het lauwe water, de speltbloem, het zout en de olijfolie onder het voordeeg. Kneed het deeg 5 minuten tot het elastisch is (met de kneedhaak in de keukenmachine of met de hand). Rol het tot een bol en laat het 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek.

Zet de oven op de hoogste stand (250 °C).

Bereid de toppings van de pizza voor.

Bestrooi het werkvlak met bloem. Snijd het deeg in 3 stukken, rol ze tot bolletjes en rol ze dun uit.

Leg een pizzabodem op een vel bakpapier.

Beleg de pizza met de toppings.

Leg de pizza met het bakpapier onderaan in de oven (dus niet op een rooster) en laat 10 minuten bakken. Draai de pizza geregeld een beetje rond, zodat hij gelijkmatig kleurt.

Schuif de pizza met het bakpapier uit de oven op een bord en snijd hem in stukken.

Hartig

Snijd de ananas, de champignons en de ui in schijfjes.

Snijd de mozzarella in stukjes.

Bestrijk de pizzabodem met de tomatensaus.

Beleg de pizza met de ananas, de champignons, de ui, de mozzarella, de beenham en werk af met de parmezaan. Spreid de ingrediënten mooi uit over de pizza, zodat ze niet op een hoopje liggen en de pizza gelijkmatig gaart.

Zet de pizza in de oven.