Tartaar van duo van zalm met avocadocrème en mierikswortelolie

  • 50min
  • 6P
  • Showing off

Ingrediënten (voor 6 personen)

300 g gerookt zalmhaasje
300 g vers zalmhaasje
1 Granny Smith-appel
Zeste van 1 citroen bio
½ komkommer
1 kleine rode ui
2 el olijfolie extra zuiver
½ bosje dille
Fleur de sel
Peper

Voor de avocadocrème:
2 avocado’s
Sap van 1 citroen bio
2 el zure room
1 afgestreken el mosterd
2 el olijfolie extra zuiver
½ bussel koriander
Peper en zout

Voor de mierikswortelolie:
2 citroenen bio
1 kl honing
2 kl mierikswortel
4 el olijfolie extra zuiver

Voor de afwerking:
1 granaatappel
6 fijne sneetjes gegrild brood
1 el zwarte sesamzaadjes
Een extra hoeveelheid van een aantal ingrediënten van het recept: komkommer, appel, rode ui, koriander, dille …

Bereidingswijze

Snijd de 2 soorten zalm in heel kleine blokjes. Voeg de fijngesneden rode ui toe (4 el), de helft van de geraspte citroenzeste, samen met de geschilde, ontpitte en in fijne brunoise gesneden komkommer. Voeg de ongeschilde en in fijne brunoise gesneden appel toe, samen met de gehakte dille (2 el), de olie, fleur de sel en peper. Meng, dek af en laat minstens 30 min in de koelkast rusten (enkele uren indien mogelijk).

Voor de avocadocrème: doe het vruchtvlees van de avocado’s in de beker van de mixer, voeg het sap van de citroen toe (waarmee je de zestes voor de tartaar hebt gemaakt), de gehakte koriander en de rest van de ingrediënten. Mix tot een dikke en gladde crème. Doe ze in een spuitzak.

Voor de mierikswortelolie: rasp de zeste van 1 citroen heel fijn en pers het sap van de 2 citroenen. Voeg de honing toe en meng goed. Voeg de mierikswortel en de olie toe en meng.

Dresseer de tartaar in quenelles op de borden (of gebruik kleine uitsteekringen). Voeg toefjes avocadocrème toe en werk naar eigen smaak af met granaatappelpitjes, sesamzaadjes, kruiden, appelstaafjes, rode ui … . Dien koel op met het gegrilde brood.

Partners

In samenwerking met Meli

En Delhaize.

Een frisse witte wijn past goed bij dit gerecht, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Ook een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, kan goed passen bij de zalm.

Ja, je kunt de tartaar van zalm en de avocadocrème van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Voeg de mierikswortelolie pas op het laatste moment toe om te voorkomen dat de smaken te veel vermengd raken.

Ja, de zalm in dit gerecht wordt niet gegaard en wordt dus rauw gegeten. Het is daarom belangrijk om de zalm van goede kwaliteit te kopen en goed te controleren op eventuele parasieten.