Bloedworst en appel met puree
Ingrediënten (4 personen)
4 bloedworsten
1 kleine ui
boter
400 ml bruine fond peper en zout
enkele blaadjes waterkers
De puree
600 g aardappelen
boter
melk
1 of 2 eierdooier(s) (eventueel)
nootmuskaat
peper en zout
De appeltjes
4 appels (boskoop)
boter
honing
witte port
Instructies
Haal het vel van de bloedworsten en snijd de worsten in stukjes. Pel de ui en snijd hem fijn.
Smelt een klontje boter in een pan en bak de ui aan.
Voeg de bloedworsten toe en laat bakken. Kruid met peper en zout.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Smelt een klontje boter in een andere pan en bak de appeltjes aan.
Voeg wat honing toe en laat verder aanbakken. Roer af en toe om.
Schil de aardappelen en stoom (of kook) ze gaar.
Stamp de aardappelen tot puree met een klontje boter, een scheutje melk en eventueel de eierdooier(s). Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Haal de bloedworst uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet de fond in de pan en laat even opkoken.
Neem de pan van het vuur, voeg een klontje boter toe en roer goed. Kruid met peper en zout.
Blus de appeltjes met wat witte port.
Schep de puree op een bord. Verdeel de bloedworst erover.
Werk af met de appeltjes, wat jus en de waterkers.
Een donker bier of rode wijn past goed bij dit gerecht.
Zure appels zoals Granny Smith of Jonagold zijn het beste voor dit gerecht.