Torentje van bloedworst en appel met puree

Ingrediënten (4 personen)

4 bloedworsten
1 kleine ui
boter
400 ml bruine fond peper en zout
enkele blaadjes waterkers

De puree
600 g aardappelen
boter
melk
1 of 2 eierdooier(s) (eventueel)
nootmuskaat
peper en zout

De appeltjes
4 appels (boskoop)
boter
honing
witte port

Instructies

Haal het vel van de bloedworsten en snijd de worsten in stukjes. Pel de ui en snijd hem fijn.

Smelt een klontje boter in een pan en bak de ui aan.

Voeg de bloedworsten toe en laat bakken. Kruid met peper en zout.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Smelt een klontje boter in een andere pan en bak de appeltjes aan.

Voeg wat honing toe en laat verder aanbakken. Roer af en toe om.

Schil de aardappelen en stoom (of kook) ze gaar.

Stamp de aardappelen tot puree met een klontje boter, een scheutje melk en eventueel de eierdooier(s). Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Haal de bloedworst uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet de fond in de pan en laat even opkoken.

Neem de pan van het vuur, voeg een klontje boter toe en roer goed. Kruid met peper en zout.

Blus de appeltjes met wat witte port.

Schep de puree op een bord. Verdeel de bloedworst erover.

Werk af met de appeltjes, wat jus en de waterkers.