Zwarte rijst met inktvis

  • 35min
  • 4P
  • Next level

Geïnspireerd op de ‘arroz a banda’, een heerlijke rijstschotel die we op Ibiza zeer vaak eten. Je krijgt het eigenlijk nadat je ‘bullit de peix’ besteld en opgegeten hebt, een soort visstoofschotel met aardappelen, saffraan en knoflook. De rijst wordt gekookt in de bouillon waar de vis van de bullit in klaargemaakt is. Ik maak er mijn makkelijke versie van met rijst en inktvisinkt, zo simpel! Je krijgt de schotel op tafel en verder alleen lepels… Te lekker!

Ingrediënten

6 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
2 grote, stevige tomaten
200 g pijlinktvis, in blokjes van 1 cm gesneden
1 theelepel saffraandraadjes
1 liter kwalitatieve visbouillon
peper en zout
2 zakjes inktvisinkt
400 g paellarijst
1 citroen

Bereidingswijze

Rasp de tomaten in een kom, bewaar de pulp en het sap, doe de schil weg.

Doe olie in je grootste pan en zet op het vuur. Voeg er de ui en knoflook bij. Laat lichtjes kleuren. Voeg er de rijst bij en laat even kort meebakken.

Blus met de tomatenpulp en bak die even mee. Voeg bouillon toe en laat nu 10 minuten koken met regelmatig roeren. Zet het vuur laag en laat nog 10 minuten heel zachtjes sudderen. Hier mag je niet meer roeren.

Leg er de inktvis op en laat nog 2 minuten verder sudderen. Ook hier niet meer roeren.

Zet het vuur uit en laat 5 minuten rusten. Leg alvast lepels klaar. Yes! Iedereen aan tafel eet uit dezelfde pan. So love this!

TIPS

  • Je kunt dit ook zonder de inktvisinkt klaarmaken. Het allerbelangrijkste is dat je top visbouillon hebt van je visboer. De rest is a piece of cake.
  • Serveer met partjes citroen voor een frisse toets