Steak van hert met cognac-roomsaus en stoemp van spruitjes
Een heerlijk en toegankelijk wildgerecht, deze sappige steak van hert met cognacroomsaus en een stoemp van spruitjes en spekjes. Dat is op een makkelijke manier écht genieten van het beste van de herfst!
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 klont boter
4 steaks van hert 160 à 180 g pp
Peper en zout
250 ml room
150 ml wildfond
6 cl cognac
1 zakje kruiden voor wildbereidingen
Stoemp:
750 g spruitjes gaar gestoomd
175 g spekblokjes
1 el koolzaadolie
500 g loskokende aardappelen, geschild en gestoomd
1 potje zure room
Ev. wat warme melk
Peper en zout
4 Lente-uitjes
Peper en zout
Muskaatnoot
Bereidingswijze
Bak de spekjes aan in 1 el olie tot ze mooi gekleurd zijn, voeg de gestoomde aardappelen en spruiten erbij, de zure room, kruid met peper, zout en muskaatnoot en stamp alles tot stoemp.
Voeg eventueel warme melk bij als ze niet glad genoeg is.
Giet de kruiden uit op een bord, smelt de boter in een warme pan, druk 1 kant van de steaks in de kruiden en bak 1 min om te korsten, bak 2 à 3 min langs de andere kant, haal de steaks uit de pan en stop ze 5 min in een oven van 180 ° voor een saignant bakwijze.
Giet het vet af uit de pan, blus met bruine wildfond en cognac, voeg nog een lepel stoofvlees kruiden toen, als je kan flamberen mag je dat ook doen. (Flamberen doe je zo)
Voeg er de room bij en laat wat inkoken, proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Schep wat hoopjes stoemp op je bord, of vorm quenelles, leg er de steak op en serveer met de saus, werk af met wat fijngesneden lente-ui.
Partners
In samenwerking met Santa Maria.