Moussaka

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Klassieke Griekse ovenschotel die je tot diep in je zieltje gelukkig maakt, allez mij toch! Mijn mama kon het zo lekker klaarmaken… ze sneed alle groenten in blokjes, aardappelen in schijfjes, lekker gekruid lamsgehakt erbij en veel bechamelsaus erover… ik maak het nog steeds op dezelfde manier!

Ingrediënten (voor 4 personen)

Tomatensaus:
1 el olijfolie
600 g lamsgehakt
1 grote ui
4 tenen look
1 kl Cayenne
1 kl komijnpoeder
1 kl gedroogde oregano
800 g Cubetti tomaten in blik

Bechamelsaus:
30 g boter
40 g bloem
500 ml melk
Peper en zout
Muskaatnoot
200 g harde geraspte schapenkaas of oude geitenkaas

500 g loskokende aardappelen
2 aubergines
2 courgettes
1 venkel

Bereidingswijze

Snij ui en look fijn, kleur aan in olijfolie, voeg de Cayenne, komijn en oregano toe en laat even meebakken.

Prak er nu het gehakt door en laat mooi aankleuren, giet eventueel te veel vet af, blus met de tomaten en laat 10 min. zacht sudderen onder deksel.

Snij de aubergines, venkel en courgettes in blokjes, kleur ze apart aan in wat olijfolie en kruid met peper en zout, zet opzij.

Schil de aardappelen, snij ze in fijne schijfjes met de mandoline.

Heb je geen mandoline, kook de schijfjes dan eerst 2 min in gezouten water, giet ze af.

Maak de bechamelsaus, laat boter schuimen, voeg bloem toe, laat even meebakken en blus dan met de helft van de koude melk, klop goed los tot je geen klonters meer hebt, voeg de rest van de melk toe en een groot deel van de kaas, laat even opkoken, kruid af met peper en zout en muskaatnoot.

Maak laagjes van gebakken groenten, tomatensaus, aardappelen en bechamelsaus.

Als laatste laag de bechamelsaus die je bestrooit met de rest van de geraspte kaas.

Bak verder af in de oven gedurende 35’ aan 185°.