Ovenschotel caprese met gehaktballetjes

  • 40min
  • 4P
  • Easy

Ingrediënten

Gehaktballetjes:
500g gemengd gehakt
1 ei
2 el paneermeel
½ bos fijngehakte basilicum
2 teentjes knoflook
1 ui, fijngesneden
2 el olijfolie

Tomatensaus:
2 el olijfolie
2 teentjes knoflook
1 ui
700 ml Passata
1 tl chilipoeder
Peper en zout naar smaak

300 g kersttomaatjes
2 bollen mozzarella di bufala
1 bos basilicum

Bereidingswijze

Voor de tomatensaus, fruit de fijngesneden knoflook en ui met chilipoeder in olijfolie.

Blus af met de Passata, kruid met peper en zout, proef en laat 10 minuten sudderen.

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes, vorm golfbalgrote balletjes en kleur ze aan in olijfolie.  Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn want ze gaan nog de oven in.

Plaats de gehaktballetjes in een grote ovenschaal, giet de saus erover, leg de kerstomaatjes erop, snijd de mozzarella in schijven en verdeel over het geheel, samen met de helft van de basilicum.

Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 195°C en werk af met de rest van de basilicum.

Serveer met pasta, rijst, orzo, of aardappelpuree .

Na afkoeling tot kamertemperatuur, dek de ovenschotel af met plasticfolie of plaats deze in een luchtdichte container.

Bewaar de ovenschotel in de koelkast om de versheid van de ingrediënten te behouden.  Consumeer het gerecht binnen 2 tot 3 dagen voor optimale smaak en textuur.

Invriezen:

  • Verdeel de ovenschotel in porties voordat je deze invriest, zodat je alleen de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt.
  • Gebruik diepvriesbestendige zakken of containers om bevriezingsbrand te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de ovenschotel goed is afgekoeld voordat je deze invriest om ijskristallen te minimaliseren.
  • Markeer de verpakking duidelijk met de datum van invriezen.
  • Houd de ovenschotel maximaal 3 maanden in de vriezer voor optimale kwaliteit.

Ontdooien en opwarmen:

  • Laat de ingevroren ovenschotel geleidelijk ontdooien in de koelkast gedurende de nacht.
  • Verwarm de ontdooide ovenschotel in een voorverwarmde oven op een matige temperatuur (ongeveer 180°C) gedurende 20-30 minuten, of totdat het gerecht volledig is opgewarmd.