Aardappelpuree

  • 25min
  • 4P
  • Easy

Wat is er lekkerder dan een smeuïge heerlijke aardappelpuree, deze echte klassieker past bij zoveel verschillende gerechten!

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kg loskokende aardappelen
100 g boter
Peper en zout
Muskaatnoot
200 ml warme melk

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar.

Doe ze in een hoge pot en stamp fijn met pureestamper.

Voeg dan de melk tot gewenste dikte bij alsook de boter in stukjes.

Kruid met klein beetje poeder van witte peper, snuifje zout en paar raspjes muskaatnoot.

Proef en kruid eventueel bij, werk af met extra klontje boter.

Meelachtige aardappelen zoals de Bintje, Agria, of Russet aardappelen werken het beste omdat ze zacht en kruimelig zijn.

Nee, melk is niet essentieel, maar het geeft de puree een romige textuur en smaak. Je kunt melk vervangen door een plantaardige melk zoals sojamelk als je een lactose-intolerantie hebt.

Zorg ervoor dat de aardappelen goed gaar zijn en droog ze goed af voordat je ze pureert. Voeg de boter en melk geleidelijk toe terwijl je de aardappelen pureert.

Aardappelpuree is een veelzijdig gerecht dat goed samengaat met verschillende soorten vlees, vis en groenten. Je kunt het serveren met bijvoorbeeld gehaktballen, kipfilet, gestoomde groenten of een salade.