Blanquette met Balletjes, Bloemkool en Pompoen, Aardappelpuree

  • 45min
  • 4-6P
  • Easy

Ontdek de hartverwarmende combinatie van een klassieke blanquette met een twist. Deze variant bevat sappige varkensgehaktballetjes en zit bomvol groenten zoals bloemkool en pompoen. Het geheel wordt perfect afgerond met een smeuïge aardappelpuree. Een fantastisch, makkelijk familiegerecht waar iedereen blij van wordt!

Ingrediënten

800g varkensgehakt
½ ajuin, fijngehakt
1 handvol peterselie, fijngehakt
1 ei
4 el paneermeel

½ kleine bloemkool
½ butternutpompoen

70g boter
80g bloem
800ml kippenbouillon
150ml room
Peper en zout

1kg aardappelpuree

Bereidingswijze

Meng in een kom het varkensgehakt met fijngehakte ajuin, fijngehakte peterselie, ei, paneermeel, peper en zout. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal.

Schil de pompoen en snij in blokjes.

Breek de bloemkool in roosjes.

Stoom de pompoenblokjes en bloemkoolroosjes al dente.

Maak de aardappelpuree.

Smelt boter in een gietijzeren pot. Voeg de bloem toe en laat even meebakken.

Voeg de helft van de kippenbouillon toe. Klop stevig tot er geen klonters meer zijn en je een gladde dikke saus bekomt.

Giet de rest van de bouillon erbij en klop goed door tot het kookt.  Voeg de room toe en kruid af.

Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat deze ongeveer 10 minuten garen.

Voeg voorzichtig de gestoomde uitgelekte groenten toe aan de saus. Laat het geheel goed doorwarmen.

Serveer de blanquette met aardappelpuree, en garneer met verse peterselie.

Koelkast: Bewaar de blanquette en aardappelpuree afzonderlijk in de koelkast voor maximaal 2 dagen. Opwarmen in de magnetron of op het fornuis.

Invriezen: Laat de blanquette volledig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze invriest. Verdeel de blanquette in porties. Dit maakt het gemakkelijker om later slechts de benodigde hoeveelheid op te warmen.  Gebruik luchtdichte containers of vrieszakken om de blanquette in te vriezen. Dit helpt vriesbrand te voorkomen en behoudt de kwaliteit.  Label de containers of zakken met de datum van invriezen. Blanquette kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard blijven.

Opwarmen: Laat de blanquette langzaam in de koelkast ontdooien, bij voorkeur een nacht voor je van plan bent het te eten. Warm de blanquette op een laag vuur op het fornuis op. Regelmatig roeren helpt om het gelijkmatig te verwarmen en voorkomt dat het aanbrandt.
Als je de magnetron gebruikt, dek de blanquette dan af en gebruik een middelhoge stand. Roer elke paar minuten om ervoor te zorgen dat het gerecht gelijkmatig opwarmt.
Als de saus te dik is geworden, kun je tijdens het opwarmen een beetje water of bouillon toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.