Patatas bravas met smoked ketchup
Ingrediënten
1 kg nicola patatjes vastkokend (de helft gekookt de helft rauw, met schil)
Verse mayonaise
2 el druivenpitolie
Peper en zout
Smoked ketchup:
6 San Marzano-tomaten (grote ovale tomaat)
2 el bruine suiker
4 el witte wijn azijn/appelazijn/ vlierbloesemazijn
1 el tomaten concentraat
2 teentjes look gesneden
1 chili peper grof gesneden
1 stokje kaneel
1 kl worcester saus
1 steranijs
½ el tabasco
1 el koolzaadolie
2 lente-ui
Bereidingswijze
Voor de ketchup:
Snij de tomaten in stukken.
Leg deze in een schaal samen met de chilipeper, look, bruine suiker, azijn, tomaten concentraat, worcester saus, tabasco, koolzaadolie, stokje kaneel en steranijs.
Meng alles goed door.
Leg de schaal in de BBQ en laat 2 uur sudderen op 120°C.
De aardappelen:
Snij de patatjes in schijfjes of blokjes met de schil.
Doe er de druivenpitolie over en kruid met peper en zout.
Steek ze in de BBQ op 200°C tot ze gaar zijn, roer regelmatig om zodat ze aan alle kanten kleuren en mooi krokant zijn, de tijd zal afhangen van hoe groot ze gesneden zijn en de temp in je bbq.
Haal na 2 uur de mengeling voor de ketchup uit de BBQ.
Haal de stok kaneel en steranijs er uit.
Doe alle andere ingrediënten in een pot en mix alles tot je een gladde massa hebt.
Eens de patatjes gaar zijn haal je ze uit de BBQ.
Leg ze op bakpapier en verdeel ze op borden.
Doe de verse mayonaise in een spuitzak en spuit deze in lijntjes over de patatjes.
Werk af met de zelfgemaakte smoked ketchup en fijn gesneden lente-ui !
Ja, Patatas Bravas kunnen zowel als hoofdgerecht als bijgerecht worden geserveerd. Ze zijn heerlijk als tapasgerecht of als aanvulling op andere Spaanse gerechten.
Ja, je kunt de aardappelen van tevoren bakken en de Smoked Ketchup voorbereiden. Op het moment van serveren hoef je alleen de aardappelen op te warmen en de saus erover te gieten.