Asperges met zalm, burrata en basilicum vinaigrette

  • 15min
  • 4p
  • Easy

Een koude schotel met Italiaanse touch: asperges, gerookte zalm en romige burrata met een frisse vinaigrette van basilicum, afgewerkt met geroosterde amandelnoten… weinig werk voor maximaal genot, la vita é bella!

Ingrediënten (4 personen)

400 g asperges
300 g gerookte Noorse zalm
300 g burrata
1 handvol ongepelde amandelnoten

Basilicum vinaigrette
1 bot basilicum
250 ml zachte olijfolie
70 ml witte balsamico azijn
Peper en zout van de molen
1 kl mosterd

Toppings
2 handvol geroosterde gerookte amandelen ongeschild
Zeste van 1citroen
Blaadjes basilicum

Bereidingswijze

Zet een ruime pot gezouten water aan de kook. Snij van de asperges één en een halve centimeter van de uiteinden en kook ze 4 minuten, giet af en verfris onder koud water, laat goed uitlekken, dep ze droog en leg ze op een grote schotel.

Hou een paar basilicumblaadjes opzij als garnituur en doe de rest van de ingrediënten voor de vinaigrette in een hoge maatbeker en mix fijn met soepmixer, proef en kruid eventueel bij.

Verdeel de zalm in roosjes op de asperges, trek de burrata in stukjes en verdeel ernaast.  Kruid de burrata met peper en zout, werk af met de amandelen in schijfjes gesneden, de basilicumblaadjes en als laatste de vinaigrette, net voor je gaat opdienen.

TIP

  • Je kan geroosterde amandelen gebruiken, als je geen gerookte vindt.
  • De zalm kan je eventueel vervangen door rauwe of gekookte ham, of Italiaanse charcuterie.
  • Witte, kleine of wilde asperges kunnen zeker ook. Groene asperges hoef je niet te schillen, witte wel.
    Hoe je best witte asperges schilt? Bekijk het hier!

Je kan de asperges tot 2 dagen ervoor al koken. De vinaigrette kan je 5 dagen in de koelkast bewaren.
Heb je nog restjes over? Je kan het geheel nog een dag langer bewaren, afgedekt in de koelkast.