Quiche lorraine

  • 45min
  • 1 quiche
  • Easy

Zo maak je een echte Quiche lorraine! Gestoofde prei, blokjes beenhesp, wat room, eieren en kaas in korstdeeg en je bent er. Dit is en blijft een simpele en heerlijke klassieker!

Ingrediënten (voor 1 quiche)

1 vel korstdeeg
1 klont boter
600 g gewassen fijngesneden prei
250 g gebakken beenham in dikke plakken
250 ml room
Peper en zout
Muskaatnoot
4 grote eieren
75 g gemalen Gruyère

Bereidingswijze

Bekleed een bakvorm met bakpapier, rol je vel korstdeeg uit over je bakvorm en duw je vel deeg goed aan de zijkanten, leg er een bakpapier over en vul voor ¾ met bakbonen of bakparels.

Bak blind voor 25’ aan 180°.

Doe het bakpapier en de bakbonen eruit.

Ondertussen stoof je de prei een 10-tal min aan in de boter. De prei moet niet echt kleuren maar wel zacht zijn, en geen vocht meer hebben, anders pers je het wat uit in zeef.

Snij de hesp in blokjes en meng onder de prei.

Klop de eieren goed los met de room, kruid met ruim wat peper zout en muskaatnoot.

Doe de helft van de kaas erbij.

Meng dit mengsel onder de prei en hesp en giet het geheel in de bakvorm met gebakken korstdeeg, werk af met de rest van de gemalen kaas.

Laat 30 à 35 min afbakken in een voorverwarmde oven van 185°.

Naar gelang je vorm groter of kleiner is zal de gaartijd verschillen.

Als je met vorm lichtjes schudt, mag het midden niet meer slap zijn.

Laat 5 min rusten en snij dan pas aan.

Serveer eventueel met een simpele sla erbij.

Ja, je kunt quiche Lorraine van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Bewaar het in een afgedekte bak of schaal en verwarm het opnieuw voordat je het serveert.

Ja, je kunt variëren met de ingrediënten in quiche Lorraine. Zo kun je bijvoorbeeld kaas toevoegen of groenten zoals champignons, spinazie of paprika.

Quiche Lorraine is een klassiek Frans gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens een lunch of brunch. Het is ook een geschikt gerecht om te serveren bij een picknick of als onderdeel van een buffet. Natuurlijk is het ook geschikt voor het avondmaal.