Barbecue vistapa’s en Bees Knees met Boris Buono

  • 10-25min
  • cocktail: 1P vistapas: 6P
  • Showing off

Bees knees met Hannah Van Ongevalle

Een kruidige gin-cocktail met schuimlaagje en dat tikkeltje zout. We just love it!

Ingrediënten (voor 1 persoon)

5 cl herbalist gin
3 cl vers citroensap
2 cl bloemenhoning
1 eiwit
1 takje verse tijm
snuifje zeezout

Bereidingswijze

15 seconden shaken met ijs en één eiwit. Uitgieten in een glas.

Afwerking

Afwerken met een takje tijm.

Barbecue vistapa's

Boris Buono’s favoriete ingrediënten komen uit de zee, en gaan dan meteen de bbq op … mij hoor je niet klagen!

Ingrediënten (voor 6 personen)

Zeebaars
1 zeebaars van 600 g
sap van 1 citroen
zeste van 1 citroen
een handvol bladpeterselie
3 el olijfolie
½ rode ui

Sardines
12 sardines
2 takjes munt
2 takjes dille
2 takjes (wilde) venkel
1 teentje look
scheutje olijfolie

Dorade
1 dorade van 700 g
1 kg grof zeezout
zeste en sap van 1 citroen

Langoustines
12 langoustines
3  teentjes look
3 el olijfolie
een handvol bimi (babybroccoli)
sap van 1 citroen
2 takjes peterselie
2 takjes munt
1 sinaasappel
scheutje mezcal

Bereidingswijze

Zeebaars

De zeebaars “japanese style” op 7 satéstokjes (naargelang de grootte van de vis) prikken.. Prikken van de rug naar de buik toe. Deze manier is makkelijker om de vis om te draaien tijdens het grillen. De vis een beetje insmeren met olie zodat hij niet aan de grill blijft plakken, bestrooien met zout en 4 minuten grillen aan elke kant. Even laten rusten

Citroenolie: hak peterselie en rode ui fijn. Meng met olijfolie, citroenzeste en citroensap. Zet aan de kant.

Sardines

Sardines ongekuist op stokjes prikken. Aan de staart beginnen en langs de ruggengraat verder tot aan de kop. De sardines insmeren met grof zeezot, je kan het zeezout van de dorade gebruiken, gemengd met citroensap. Het zout zorgt ervoor dat het vel droogt en heerlijk krokant wordt op de grill. De sardines insmeren met olijfolie en 2 minuten grillen aan beide kanten.

Kruidenolie: munt, look, dille, venkel stampen in de vijzel tot een mooie massa en aanlengen met olijfolie.

Dorade

Meng het grof zeezout met het sap en zeste van de citroen. Leg de dorade in een bakplaat en bedek volledig met de zoutmengeling. 25 min in BBQ bakken onder gesloten deksel.

Langoustines

De kop van de langoustines losdraaien van het lijf. Darmkanaal verwijderen. De kopjes van de langoustines vullen met elk een blaadje munt en peterselie.

De lijfjes van de langoustines samen met de bimi en fijngesneden look, 3 el olijfolie en citroensap in bakpapier schikken (papillotte) en dichtvouwen. Leg de papillotte op een bakplaat en giet 4 el extra water in de bakplaat zodat de onderkant niet kan aanbakken. 25 minuten bakken op 250°c op de bbq.

De kopjes van de langoustines 1,5 minuut bakken en ronddraaien op de bbq.

Afwerking

Na het bakken van de zeebaars haal je de satéstokken er voorzichtig uit. Het vel verwijderen met een lepel, zo maak je minder kans om de vis te beschadigen. De vis fileren en bestrijken met  citroenolie.

Na het bakken van de sardines, de visjes overgieten met hun kruidenolie.

Na het bakken van de dorade in korst kan je de korst kapotkloppen en afschrapen met een lepel. Vel verwijderen met een lepel en de vis fileren. Overgieten met de citroenolie van bij de zeebaars.

Na het bakken van de kopjes : Hou de kopjes boven een kom zodat je ze kan vullen met sap van een appelsien en mezcal. Dit drink je als een shotje, kop uitduwen en tegelijkertijd opzuigen, bam bam!  topheerlijk!

Weetje

Boris gebruikt geen peper bij zijn visgerechten. Hoe puurder, hoe beter en hij heeft wel gelijk met zo’n heerlijk verse vissen.

Wist je dat je aan sardines kan zien of ze vers zijn door ze in te smeren met zout vóór je ze bakt.  Als ze terug hun mooie blauwe “zeekleur” krijgen bij het insmeren zijn ze vers.

Tip

Sardines zitten vol omega 3 en vooral in de maag. Daarom mag je sardines best niet kuisen. Sardines zijn ook de properste vissen die het minst plastic en zware metalen bevatten uit de zee. Opeten die handel!

Door de kruiden te stampen in een vijzel komen de aroma’s veel meer naar boven. Het duurt wat langer maar de smaak is veel intensiever dan ze gewoon te blenden.