Bechamelsaus
Zo maak je de enige echte bechamelsaus! Een heerlijke basissaus of witte saus in de volksmond. Ideaal over gestoomde bloemkool bijvoorbeeld.
Ingrediënten
700 ml koude melk
30 g boter
40 g bloem
Snuifje witte peper
Snuifje zout
Muskaatnoot
Bereidingswijze
Laat de boter smelten en goed schuimen in een hoge pot.
Voeg in 1 keer alle bloem toe en meng krachtig alles goed door elkaar zodat de bloem en boter homogeen gemengd zijn.
Laat 2 minuutjes verder bakken zodat je geen bloemsmaak krijgt.
Voeg de helft van de koude melk toe en roer krachtig met klopper de klonters weg en roer tot een gladde dikke massa.
Voeg nu de rest van de melk toe en roer met klopper tot een gebonden witte saus.
Kruid met peper zout en rasp er wat muskaatnoot bij.
Je kan er eventueel een paar druppels citroensap bijvoegen om de smaak van de saus op te frissen.
Ja, je kunt bechamelsaus van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt. De saus kan echter dikker worden wanneer hij afkoelt, dus voeg wat extra melk toe en verwarm de saus zachtjes voordat je hem gebruikt.
Bechamelsaus wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, soepen en ovenschotels. Het is ook een belangrijk ingrediënt in klassieke gerechten zoals lasagne en gratins. Bechamelsaus kan ook worden gebruikt als dipsaus voor groenten, chips of brood. Voeg hiervoor wat extra smaakmakers toe zoals knoflook, kruiden en specerijen.
Ja, je kunt bechamelsaus invriezen. Bewaar de saus in een luchtdichte container en laat hem ontdooien in de koelkast voordat je hem weer opwarmt.