Broodpudding met appelen

  • 25min
  • 4P
  • Easy

Broodpudding is een top no waste recept! Je vindt het dikwijls bij de bakker, omdat die altijd overschotjes brood liggen heeft. Zelf is deze broodpudding zeer makkelijk te maken en ik verzeker je: eens je hem hebt klaargemaakt, gooi je nooit geen kruimel meer weg!

Ingrediënten (voor 4 personen)

5 eieren
750 ml melk
100 g honing
Merg van 1 vanillestok
1 tl kaneel

300 g wit brood
300 g rogge-rozijnenbrood
2 croissants
2 grote Jonagold appels
Boter en kaneel
2 handvol zonnebloempitten
2 handvol cashew noten
1 handvol pompoenpitten

Bereidingswijze

Snij al het brood in stukken van 2 cm, met korst.

Leg in een ovenschaal bedekt met een bakpapier.

Schil de appels, haal klokhuis eruit en bak ze met wat kaneel op in boter.

Meng onder de stukjes brood in de schaal.

Mix eieren, melk met honing en vanille onder elkaar en giet van links naar rechts over het geheel in de schaal.

Meng voorzichtig en kort zodat je de lucht in het brood behoudt, druk lichtjes aan en strooi er de noten en pitten over.

Bak een 40-tal minuten in een voorverwarmde oven van 185°.

Tips

Alle brood of ontbijtkoeken kunnen hierin: wit, grijs, volkoren, suiker, rozijnenbrood, stokbrood, boterkoeken, koffiekoeken…

Gebruik eens karnemelk ipv melk, geeft een frisse smaak!

Voeg steranijs, muskaatnoot of gember toe.

Ja, je kunt de broodpudding van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je hem wilt serveren. Warm de pudding op in de oven voordat je hem serveert.

Het is aan jou of je de schil van de appelen wilt verwijderen of niet. Sommige mensen houden van de textuur en smaak van de appelschil, terwijl anderen de voorkeur geven aan de pudding zonder schil.

Broodpudding kan warm of koud worden geserveerd. Warme broodpudding gaat goed samen met een bolletje vanille-ijs of slagroom.