Driekoningentaart Sofie Dumont Chef6
Driekoningentaart Sofie Dumont Chef3
Driekoningentaart Sofie Dumont Chef4
Driekoningentaart Sofie Dumont Chef5

Driekoningentaart

  • 2u30 + nachtje in de frigo
  • 6 à 8P
  • Next level

Toen ik klein was – en eigenlijk nu nog altijd! – keek ik heel erg uit naar 6 januari, wanneer de Driekoningentaart op tafel kwam. Want had je de boon, dan werd je de koning(in) en dan mocht je de hele dag pronken met die prachtige kroon op je hoofd. Een geweldige traditie, die ik voor geen geld wil laten verloren gaan en zeker ook aan Grace wil doorgeven.

Ingrediënten

2 vellen bladerdeeg met boter
Taartvorm van 24 of 25 cm diameter

Voor de frangipane: 
50 g boter
1 ei
18 ml (liefst bruine) rum
85 g poedersuiker
8 g maïzena
85 g amandelpoeder

Voor de banketbakkersroom: 
1 vanillestok
20 g vanillepoeder (puddingpoeder) of maïzena
65 g suiker
3 grote eierdooiers
330 ml melk of sojamelk

Voor de afwerking: 
1 eierdooier
1 el melk
een suikerboon of grote amandelnoot

Bereidingswijze

Voor de banketbakkersroom: Snijd de vanillestok overlangs en schraap er het merg uit. Wrijf het samen met het vanillepoeder door de suiker tot de spikkeltjes mooi verdeeld zijn en je geen klontertjes meer ziet.

Voeg de eierdooiers toe en klop op tot een witte, schuimige massa, liefst in de keukenrobot.

Warm de melk in een apart pannetje op. Giet een scheutje warme melk bij de suikermassa. Meng goed. Giet er geleidelijk aan de rest van de melk bij.

Zet de mengeling op het vuur en breng langzaam aan de kook, terwijl je intens met de klopper roert. Haal de pot van het vuur wanneer het mengsel bellen begint te maken en begint te ‘ploffen’. Het moet vrij dik en mooi glad zijn. Is het nog te slap, kook dan nog wat door.

Giet het mengsel door een zeef om er een eventueel restje gestold ei of een eierschaal uit te vissen.

Bedek de room onmiddellijk met huishoudfolie en sluit goed af aan de randen, zo vermijd je dat er een vies vel op komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de frangipane: Roer de boter goed zacht en doe er het ei en de rum bij. Meng de poedersuiker, de maïzena en het amandelpoeder en giet het al roerend bij de boter.

Meng de frangipane met de banketbakkersroom en laat een nacht rusten in de koelkast.

’s Anderendaags – Voor de afwerking: Verwarm de oven voor op 185 °C.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schik er het eerste vel bladerdeeg op. Wrijf met een borsteltje de rand in met een mengeling van losgeklopte eierdooier en melk (‘doreren’).

Spuit (met een spuitzak) of smeer de rijke frangipanevulling op de bladerdeegbodem, maar blijf zeker 2 cm van de rand. Leg er de boon op. Leg er de tweede helft bladerdeeg bovenop en duw de randen goed dicht.

Versier de rand met ‘golfjes’: duw met je wijs- en middenvinger in de rand van het deeg en duw met de steel van een lepeltje het deeg tussen je twee vingers zo’n 2 cm terug. Ga zo helemaal rond.

Doreer de rand met eierdooier en melk, en trek met een scherp mesje in de bovenkant een paar bogen, van het middelpunt naar de rand toe. Bak 25 minuten in de oven, laat afkoelen en dien op, op kamertemperatuur.

Als je de taart wilt bewaren, plaats deze dan in de koelkast. Zorg ervoor dat de taart goed is afgedekt met vershoudfolie of in een luchtdichte container om uitdroging te voorkomen. De koelkast kan helpen voorkomen dat de room bederft. 

Invriezen: 

  • Afkoelen: Laat de taart eerst volledig afkoelen op kamertemperatuur voordat je deze invriest. Warme taart kan condensatie veroorzaken, wat de textuur kan beïnvloeden.
  • Verpakken: Wikkel de taart stevig in vershoudfolie of vriesbestendige folie. Zorg ervoor dat de taart volledig is afgedekt om bevriezing van de taart te voorkomen.
  • Luchtdichte zak: Plaats de ingepakte taart vervolgens in een luchtdichte plastic zak. Hierdoor wordt de kans op vriesbrand verminderd.
  • Labelen: Vergeet niet om de verpakkingsdatum op de taart te vermelden, zodat je weet hoe lang deze al in de vriezer zit.

Ontdooien:

  • Langzaam ontdooien: Haal de taart langzaam uit de vriezer en laat deze in de koelkast ontdooien. Dit helpt condensvorming op de taart te minimaliseren.
  • Op kamertemperatuur: Laat de taart vervolgens op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte van de taart.