Fazant Brabançonne

  • 1u15
  • 1S
  • Next level

Fazant Brabançonne komt oorspronkelijk uit Brussel maar is in heel België een grote herfstklassieker. Sappige fazant met een roomsausje gemaakt met sjalot, witte wijn en bruine fond, klassiek gebakken witloof en aardappelen om in de saus te pletten. Een feestelijk en heerlijk najaarsgerecht, top!

Ingrediënten

1 fazant
400 g Witloof stronkjes
800 g vastkokende aardappelen
100 g boter
200 ml room
200 ml witte wijn
2 sjalotten fijngehakt
500 ml bruine fond
Peper & zout nootmuskaat

Extra: 
Bindtouw
2 à 3 druivenblaadjes

Bereidingswijze

Leg je fazant op een schaal en brand met een bunsenbrander de kleine overblijvende pluimpjes rondom rond af, is veel aangenamer om te eten nadien. Wrijf hem helemaal in met zachte boter en kruid binnenin en rondom met peper en zout.

Leg de druivenblaadjes op de borst (deze gaan de fazant sappig houden) bind touw rond botten en blaadjes zodat het mooi samenzit. Leg in een ovenschaal met nog 2 klontjes boter bovenop en stop 40 min in een voorverwarmde oven van 190°. Belangrijk om geregeld de fazant te overgieten met braadjus.

Ondertussen schil je de aardappels, stoom ze en kleur ze rondom rond aan in boter en kruid met peper en zout.

Leg het witloof in een diepe pan, met 1 l water, grote klont boter, peper, zout en muskaatnoot en leg er een bakpapier op laat sudderen totdat alle water verdampt is en je het witloof mooi aankleurt aan beide kanten, eventueel met extra klontje boter.

Haal je fazant uit de oven, knip touw eraf en behoud de krokant gebakken blaadjes als garnituur, snij de billen eraf en dan de 2 borsten met vleugels, leg op een schaal, schik de aardappelen, witloof en druivenbladen errond, hou warm in de oven aan 75°.

Giet vet weg uit ovenschaal, voeg de sjalot toe en laat even stoven, blus met witte wijn, laat opkoken, voeg room en bruine fond toe, kruid met peper en zout en laat inkoken.

Zeef de warme saus over de fazant schotel. Dien onmiddellijk op op warme borden. De druivenblaadjes kan je vervangen door sneetjes spek om het borstvlees sappig te houden.

Het lekkerst is bakken op de carcasse, zo krijg je meer smaak, kan ook enkel met de borst, dan gewoon in de pan bakken, niet in de oven, goed oversauzen!

Bij Fazant Brabançonne passen rode wijnen zoals een pinot noir, merlot of cabernet sauvignon. Je kunt ook kiezen voor een witte wijn zoals chardonnay als je de voorkeur geeft aan witte wijn bij gevogeltegerechten.

Ja, je kunt de saus van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Bak de fazant vlak voor het serveren en warm de saus op.