WEBSHOP MUST HAVES
Gratin dauphinois
Een ovenschotel vol zachte aardappelschijfjes gegaard in een kruidige melk-room mengsel en getopt met gemalen kaas, lekker gegratineerd in de oven… Als je dit op tafel zet is het gegarandeerd feest!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg vastkokende aardappelen
1 el boter
300 ml melk
500 ml room
Peper
Zout
Muskaatnoot
4 tenen look
Tijm /laurier
150 g gemalen kaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170°.
Breng melk en room aan de kook samen met tijm, laurier, peper, zout, muskaatnoot en rasp er de look bij. Daarna zeef je alles door zodat je enkel gearomatiseerde room overhoudt.
Schil de aardappelen en was deze goed. Dep ze droog en snij er hele fijne schijfjes van.
Beboter je ovenschaal en leg de aardappelen erin.
Giet de gearomatiseerde room erbij tot alle aardappelen onderstaan en bedek met geraspte kaas.
Laat 30-40 min garen in de oven tot het geheel mooi goudbruin ziet. Controleer de gaarheid en prik er met een satéstokje in. Wanneer de gratin zacht is, haal je hem uit de oven.
Ja, je kunt gratin dauphinois van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Bewaar de gratin maximaal 2-3 dagen in de koelkast en verwarm het opnieuw in de oven voordat je het serveert.
Vastkokende aardappelen werken het beste voor dit recept, omdat ze niet uit elkaar vallen tijdens het koken.
Een simpele salade, gebakken groenten of een stukje vlees zoals kip, rundvlees of varkensvlees passen goed bij gratin dauphinois.
Ja, je kunt de melk en room vervangen door kippenbouillon of groentebouillon voor een lichtere versie van dit recept.