Kalfsgebraad met stroganoffsaus en truffelpuree

  • 75min.
  • 4P
  • Next level

Een sappig gebraad met een smaakvolle Stroganoffsaus, een typische Russische saus die, jawel, geflambeerd wordt met vodka! En om het helemaal af te maken, geserveerd met aardappelpuree met truffel en een goed glas Leffe Blond. Wat een feest! Vraag je slager om een mooi gebraad en een lapje vet voor een sappige bereiding.

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsgebraad, op kamertemperatuur 
  • 1 klont boter 

Stroganoffsaus: 

  • 500 g Parijse champignons 
  • 2 grote sjalotten 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 rode puntpaprika’s 
  • ½ kl cayennepeper 
  • 1 kl paprikapoeder 
  • 100 ml vodka 
  • 300 ml bruine fond 
  • 150 ml room 
  • Snufje zout 
  • Platte peterselie om af te werken 

Bereidingswijze

Kruid het gebraad royaal met peper en zout.

Smelt een klont boter in de pan en schroei het gebraad rondom bruin.

Leg het vetlapje erop en plaats een kernthermometer in het gebraad. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C tot het een kerntemperatuur van 58°C bereikt.

Snijd ondertussen de paddenstoelen, de sjalot, de look in fijne schijfjes en de paprika in blokjes.

Stoof de paddenstoelen in een klontje boter tot ze goudbruin zijn. Voeg look en sjalot toe en bak mee.

Voeg de paprika, cayennepeper, paprikapoeder en zout toe. Giet van het vuur de vodka erbij en flambeer (optioneel). Je kan ook onmiddellijk de bruine fond en room toevoegen en laten inkoken tot gewenste dikte.

Haal het vlees uit de oven en laat het gebraad 10 minuten rusten ingepakt in zilverpapier, snijd in plakjes. Giet het vet uit de pan en voeg eventuele jus van het gebraad toe aan de saus, proef en kruid indien nodig bij.

Serveer het gebraad op verwarmde borden met truffelpuree, overgoten met de Stroganoffsaus. Werk af met peterselie. Perfecte bier pairing met Leffe blond, santé!

Partner

In samenwerking met Leffe

Bewaren: Bewaar truffelpuree in een afgesloten bakje in de koelkast; het blijft goed gedurende 2-3 dagen. 

Opwarmen: Verwarm de truffelpuree in een pan op laag vuur of in de magnetron.

Invriezen: Truffelpuree kan worden ingevroren; bewaar het in een diepvriesbestendige verpakking. Ontdooi in de koelkast en verwarm op lage temperatuur. 

Bewaren: Plaats restjes kalfsgebraad in een aparte container in de koelkast. Consumeeer binnen 2-3 dagen.

Opwarmen: Warm het kalfsgebraad voorzichtig op in de oven op lage temperatuur om uitdroging te voorkomen.

Invriezen: Het kalfsgebraad kan worden ingevroren, maar snijd het in plakjes voordat je het invriest. Laat het ontdooien in de koelkast en warm voorzichtig op.

Bewaren: 
Bewaar overgebleven Stroganoffsaus in een luchtdichte container in de koelkast. Het blijft maximaal 2-3 dagen vers.

Opwarmen: 
Verwarm de Stroganoffsaus op laag vuur, roer regelmatig om een gelijkmatige textuur te behouden.

Invriezen: 
Als je de saus wilt invriezen, doe dit dan in een luchtdichte diepvriescontainer. Het kan tot 2 maanden worden bewaard. Laat het ontdooien in de koelkast en warm zachtjes op.