Koude schotel

  • 45min
  • 4p
  • Easy

Een koude schotel vol heerlijke klassiekers waar we van houden: tomaat garnaal, perzik gevuld met tonijn, hamrolletjes met asperges en mayonaise, gevulde eitjes met ansjovis, gestoomde zalm met komkommer. Stuk voor stuk een feest op zich, gelegd op een zacht bedje van gewone kropsla. Alles kan op voorhand klaargemaakt worden, enkel nog dresseren op je mooiste plateau!

Ingrediënten (4 personen)

Beursje van gestoomde en gerookte zalm
4 sneetjes koude gerookte zalm
4 x 70 g zalmfilet zonder graat of vel
¼ komkommer

Gevulde perzik met tonijn  
150 g tonijn op sap
4 perziken uit blik
½ rode ui
½ bot bieslook
2 el verse mayonaise
 
Gevulde tomaat met garnalen
4 stevige tomaten (niet te groot)
125 g handgepelde Noordzee garnalen
1 el verse mayonaise
4 takjes peterselie

Asperges in hesperolletjes 
4 sneetjes Meesterlyke ham
8 witte asperges
8 kleine groene asperges
2 el verse mayonaise

Gevulde eitjes met ansjovis  
4 hardgekookte eitjes
3 à 4 ansjovis filets
1 el verse mayonaise
1 kl mosterd
1 potje viseitjes naar keuze

1 grote gewassen kropsla

Bereidingswijze

Bedek je grootste plateau met een bodem van kropsla, de rest doe je in een grote kom en hou beide koel.

Voor de zalmbeursjes: Kruid de zalm met peper en zout en stoom de zalm 5 min, laat afkoelen. Leg op elke zalm 3 à 4 dunne sneetjes komkommer die je ingekerfd hebt. Vouw er de gerookte zalm rond en leg op de sla.

Voor de perzik met tonijn: Lek de tonijn goed uit en meng er de mayonaise, fijngesneden rode ui en bieslook.
Kruid met peper en zout, dep de perziken wat droog en verdeel de tonijn er mooi in, leg op de schotel.

Voor de tomaat garnaal: De tomaatjes gaan we emonderen ofwel de velletjes errond afhalen; dat is snel en makkelijk en maakt echt het verschil! Zet een pot op vuur met 10 cm water, breng aan de kook en zet ijswater klaar. Geef aan de onderkant van de tomaat een kruisje met een scherp mes.  Leg ze met een lepel in het kokend water, tel tot 10 en leg ze in ijswater, nu komen de velletjes mooi los, if not moeten ze wat langer in het kokend water. Snij een hoedje van de onderkant en haal de tomaat leeg met meloenschepje of koffielepel. Meng de garnalen met de mayonaise, kruid met peper en zout en vul de tomaatjes hiermee.  Zet het dekseltje er omgekeerd op en zet bij op de schotel.

Voor de aspergerolletjes: Schil de witte asperges en snij 1 cm van de bodem af. Bij de groene asperges enkel 1 cm afsnijden en niet schillen. Kook de witte asperges 7 min in ruim gezouten water en de groene 3 min in kokend gezouten water, dep ze droog, plooi een sneetje hesp in de lengte, smeer in met mayonaise snij de asperges doormidden, leg er 2 van elk op en rol op. Leg bij op de schotel.

Voor de gevulde eitjes: Zet water aan de kook en leg er met een lepel de eitjes in, kook 8 min en leg ze in ijswater.
Pel de eitjes, snij ze doormidden, haal de dooier uit het eiwit en doe de dooiers samen met de ansjovis, citroen, peper en mayonaise in een hoge maatbeker en mix fijn tot een gladde crème. Doe deze in een spuitzak en verdeel in de uitgeholde eitjes. Werk af met viseitjes, leg erbij op je schotel.

Serveer met verse mayonaise en cocktailsaus en de rest van de kropsla.

Tip

Je kan alles voor de koude schotel de dag ervoor klaarmaken en de dag zelf alles mooi rustig dresseren op je schotel. Heb je nog overschot, bewaar alles apart, zonder de sla en afgedekt nog 1 dag in je koelkast.