Sidney’s vegan burger

  • 1u
  • 4p
  • Easy

Een heerlijke, gezonde vegan burger van kikkererwten, rode bonen, linzen en havermout! Sidney toont hoe je met aquafaba de beste vegan mayo everrrr maakt.

Ingrediënten (4 personen)

Vegan burger
6 el kikkererwten
6 el azuki bonen
3 el linzen
2 el havermout
2 el voedingsgist
2 kl gerookte knoflook poeder
3 kl kruidenmengeling (gerookt paprikapoeder, tijm, peterselie)
Zout en peper

Vegan mayonaise
Aguafaba (vocht van 1 blik kikkererwten)
½ limoen
3 el mosterd
250 ml zonnebloem olie
Peper en zout

2 uien
6 el zonnebloemolie
2 klontjes suiker (12 gr)
¼ ijsbergsla
6 kleine augurken
4 burger buns (vegan)

Bereidingswijze

Snijd de uien in fijne halve ringen. Bak de uien met de zonnebloemolie en de suiker in een steelpan met deksel op een laag vuur. Kruid met een beetje zout. Roer regelmatig.

Zeef de kikkererwten en vang het vocht van de kikkererwten (aguafaba) op en hou aan de kant. Doe de kikkererwten, azuki bonen, linzen, havermout en voedingsgist in een blender en mix kort en op lage snelheid zodat er wat textuur in blijft. Anders krijg je een humus. Om toch een mooi geheel te krijgen kan je af en toe even roeren tussen het mixen. Kruid met peper en zout. Giet het in een kom en meng met een spatel. Rol balletjes van ongeveer 120 gr en duw ze daarna plat tot hamburgers. Leg ze op een bord en bewaar in de frigo totdat je ze gaat bakken.

Doe de aguafaba en de mosterd in een blender. Mix op lage snelheid en voeg zonnebloemolie beetje bij beetje toe. Voeg het sap van de limoen toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Snij de ijsbergsla in chiffonade. Snij de augurken in fijne reepjes.

Bak de hamburgers in een pan met een beetje zonnebloem olie. Stooi extra voedingsgist op de burger voor een extra kaassmaak. Snij de broodjes doormidden en bak de binnenkant even aan in een koekenpan.

Afwerking: Smeer mayonaise op het onderste deel van de burger. Leg de hamburger erop, daarop de gekarameliseerde ajuinen, augurken en de sla. Werk af met nog extra mayonaise. Leg het deksel van de burger bun erbovenop. Enjoy!