Macaroni Gratin met Witloof en ham Sofie Dumont chef2
Macaroni Gratin met Witloof en ham Sofie Dumont chef3
Macaroni Gratin met Witloof en ham Sofie Dumont chef4
Macaroni Gratin met Witloof en ham Sofie Dumont chef5
Macaroni Gratin met Witloof en ham Sofie Dumont chef6

Macaroni gratin met witloof en ham

  • 50min
  • 4P
  • Next level

Gegratineerde macaroni met smeuïge kaassaus, ham en zacht gestoomd witloof! Deze heerlijke en makkelijke ovenschotel combineert het beste van twee klassieke recepten, de klassieke witloofrolletjes maar dan met macaroni en gegratineerd. Een perfect gerecht om wel wekelijks op tafel te zetten tijdens het witloofseizoen.  Ga zeker ook variëren met groenten zoals bijvoorbeeld gestoomde prei of broccoli, of geroosterde pompoen.  Heerlijk comfort food!

Ingrediënten

650g witloof
400g macaroni
200g beenham
70g boter
80g bloem
600ml koude melk
Een snuifje muskaatnoot
200g geraspte kaas (100g voor in de saus, 100g voor de topping)
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Stoom het witloof. Laat het afkoelen en knijp het goed uit om overtollig vocht te verwijderen.

Smelt de boter in een grote stoofpot op middelhoog vuur tot het schuimt. Voeg dan in één keer de bloem toe en laat even meebakken.

Voeg de helft van de melk toe, klop krachtig om klontjes te vermijden tot je een gladde massa hebt. Voeg vervolgens de resterende melk toe en blijf kloppen tot het mengsel kookt.

Roer de helft van de geraspte kaas door de saus en kruid met peper, zout en muskaatnoot naar smaak.

Kook de macaroni volgens de kookinstructies op de verpakking.

Snijd de ham in reepjes en voeg samen met de voorgekookte macaroni toe aan de saus.

Snijd het gestoomde witloof in grove stukken en roer de helft door het macaroni-mengsel. Giet dit vervolgens in een ovenschaal.

Verspreid de overgebleven witloofstukken op het macaroni-mengsel en bestrooi met de resterende kaas.

Gratineer de schotel circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C tot de bovenkant goudbruin is. Serveer de gratin onmiddellijk.

Bewaar de afgekoelde gratin in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Voor het opnieuw opwarmen, bedek met aluminiumfolie en verwarm in een voorverwarmde oven op 180°C tot goed doorwarmd, ongeveer 15-20 minuten.