Citroen meringue taart

  • 1uur + 55min bakken + 6 uur rusten
  • 8-10P
  • Next level

Shortbread, de überzandbodem, met zurige citroencurd erop en dan gebrande meringue… Scooooorrrreeuuuunnnnn! Met dit recept vallen de complimenten uit de lucht!

Ingrediënten

Lemon curd:
200 ml citroensap
zeste van 4 citroenen (enkel geel, geen wit!)
200 g ruwe rietsuiker
4 eieren, plus 4 dooiers
180 g boter in blokjes

Shortbread:
230 g koude boter in stukjes
100 g fijne suiker
1 theelepel vanille-extract
230 g bloem
100 g semolina
Taartvorm met losse bodem, 25 cm diameter

Meringue:
100 ml eiwit
100 g fijne suiker
80 g poedersuiker

Bereidingswijze

De lemon curd:
Doe voor de lemon curd alle ingrediënten met de helft van de boter in een hoge steelpan met dikke bodem. Breng de massa al roerend aan de kook. Als er zich dikke blazen vormen, roer dan nog een minuutje langer en voeg daarna de andere helft van de boter toe.

Doe het mengsel door een zeef in een mengkom en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen en laat minstens 6 uur (of een nacht) rusten.

Het shortbread:
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Doe voor het shortbread alles in een cutter (niet in een blender) of meng met de hand. Cutter of meng kort en krachtig, tot alles nog zanderig aan elkaar hangt. Vet je bakvorm heel lichtjes in, strooi er het mengsel egaal in uit en druk aan. Prik gaatjes in het deeg en snijd het alvast in acht stukken. Bak 55 minuten in de oven op 150 °C.

Haal de bodem uit de oven en snijd de acht stukken nog eens door (want die zijn door het bakken ongetwijfeld samengekoekt!). Laat afkoelen, haal het shortbread uit de bodem en leg het op een schaal. Smeer de lemon curd erop, zet even in de koelkast.

De meringue:
Doe voor de meringue het eiwit en de fijne suiker samen in een ontvette kom en klop ongeveer 10 minuten stevig tot alle suiker is opgelost.

Zeef de poedersuiker erover en meng het er voorzichtig door.

Schep dotjes meringue in het midden op de lemon curd en strijk min of meer egaal uit. Brand af met een bunsenbrander.