Shrimp tacos

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Als je ooit in Mexico City bent, ga dan zeker eens naar Contramar. Dat visrestaurant is gewoon the best. Mexico City is overigens een van mijn favoriete steden in de hele wereld. Het is daar, in dat restaurant, dat ik voor het eerst een shrimp taco heb gegeten. Eenvoudig, maar o zo lekker.
Cesar

Ingrediënten

6 el bloem
1 tl paprikapoeder
½ tl zout
½ tl zwarte peper
2 eieren
500 g grote garnalen
5 à 6 tortillavellen medium
½ witte kool, fijngehakt
1 rode ui, fijngesneden
1 tomaat, in blokjes gesneden
1 avocado, in blokjes gesneden
1 handje verse koriander/platte peterselie, grof gehakt
olijfolie

Voor de saus: 
1 el Griekse yoghurt
4 el srirachasaus
sap van ½ limoen
peper en zout

Bereidingswijze

Voor de garnalen: Doe de bloem in een kom en voeg er het paprikapoeder, het zout en de peper aan toe. Meng goed.

In een andere kom klop je de eieren los. Zet de kommen naast elkaar. Dip een voor een de garnalen in het ei, vervolgens in de bloem, daarna weer in het ei en als laatste weer in de bloem.

Verhit vervolgens een pan met olie. Frituur de garnalen er ongeveer 3 à 4 minuten in, totdat ze mooi goudbruin worden aan beide kanten.

Voor de saus: Doe de Griekse yoghurt, de srirachasaus en het limoensap in een kommetje. Roer en breng op smaak met een snufje zout en peper.

Voor de taco’s: Verwarm de tortillavellen in een pan. Dat doe je op ongeveer 1 minuut.

Leg een tortillavel op je werkplek en smeer er een dun laagje van de saus op. Plaats vervolgens een handvol van de fijngehakte witte kool en vervolgens de rode ui, de tomaat, de avocado en de gefrituurde garnalen.

Werk af met wat extra rode ui, de saus en verse koriander/peterselie. Werk zo de rest van de taco’s af.

TIPS

  • Serveer met een kwartje limoen en een frisse Corona Extra, en geniet!
  • Je kan ook panko gebruiken in de plaats van bloem. Dat maakt het nog iets meer crunchy en iets minder vet.
  • Maak dit klaar wanneer je een feestje organiseert. Deze gezonde snack laat zich gemakkelijk uit het vuistje eten.

Voor de beste smaak en textuur is het aan te raden de onderdelen van de taco’s apart te bewaren en pas samen te stellen net voor het opdienen. 

  • Laat de garnalen volledig afkoelen tot kamertemperatuur.  Bewaar de garnalen in een luchtdichte container.
  • Plaats ze in de koelkast, waar ze tot 2 dagen houdbaar zijn.
  • Voor de beste textuur is het aan te raden de garnalen opnieuw op te warmen in een oven of pan om ze knapperig te houden. Magnetrongebruik kan ze zacht maken.
  • Bewaar ongebruikte tortillavellen in hun originele verpakking of een luchtdichte zak.
  • Je kunt ze in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen, waar ze tot een week goed blijven.
  • Voor langere bewaring kun je tortillavellen invriezen, waar ze enkele maanden goed blijven.
  • Bewaar de saus in een luchtdichte container of een potje met deksel. 
  • De saus kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden. 
  • Laat de gefrituurde garnalen volledig afkoelen tot kamertemperatuur na het frituren. Het is belangrijk dat ze volledig afgekoeld zijn om condensatie en ijskristalvorming in de vriezer te voorkomen.
  • Plaats de garnalen op een bakplaat of bord met een stuk bakpapier ertussen, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Vries ze eerst losjes in, onbedekt, voor ongeveer 1-2 uur.
  • Verpak de voorgevroren garnalen in een luchtdichte verpakking of een diepvrieszak. Het is handig om de garnalen in porties te verdelen, zodat je later alleen de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt.
  • Label de verpakking met de datum van invriezen. Gefrituurde garnalen kunnen tot 2-3 maanden in de vriezer bewaard worden voor de beste kwaliteit.
  • Om te ontdooien, leg je de garnalen in de koelkast een nacht voor je ze wilt gebruiken, of gebruik de ontdooifunctie van je magnetron als je minder tijd hebt. Voor het beste resultaat is het aan te raden de garnalen op te warmen in een oven of pan om ze weer knapperig te maken.