Smashburger met chili cheese sauce

  • 20min
  • 4p
  • Easy

Smashburgers maken is echt de moeite én de max! Ze zijn mega populair, niet alleen omdat ze er zo juicy uitzien, ze zijn ook ontzettend lekker. Het balletje gehakt wordt helemaal platgedrukt voor een super krokant korstje! Met een soft broodje en een cheezy spicy sausje, echt mega!

Ingrediënten (4 personen)

4 hamburger brioche broodjes
4 grote zoetzure augurken
8 sneetjes oude cheddar (naar voorkeur)
½ zoete ajuin
12 sneetjes opgelegde jalapeño pepers
600 g rundsvlees van de flank bv, gemalen
70 g gemalen vet
Peper en zout van de molen
4 el mayonaise
4 el ketchup
Boter om te bakken

Cheese chili saus
1 lange rode peper
150 ml room
200 g cheddar smeltkaas
½ tl zout

1 pureestamper
Bakpapier

Bereidingswijze

Snij de ajuin in fijne reepjes en de augurk in sneetjes. Voor de saus snij je de lange peper fijn, de kaas in stukjes en laat samen met de room kort opkoken en klop stevig alle ingrediënten onder elkaar met een snuifje zout.

Snij de broodjes doormidden en toast ze op je koekenpan. Laat een klontje boter schuimen in een pan, leg de balletjes vlees erop, leg op elk een bakpapier en smash ze helemaal egaal dun uit, laat stevig korsten en draai om, leg op elk 2 sneetjes kaas en laat andere kant ook mooi kleuren tot de kaas gesmolten is, leg er eventueel even een deksel op.
Smeer mayonaise en ketchup op de bodems van de broodjes.

Leg het vlees met gesmolten kaas erop, werk af met sneetjes ui, jalapeño, augurk en de kaassaus en duw het hoedje erop, zet je grootste mond open en dig in!

Het verschil tussen een smashburger en een gewone hamburger ligt vooral in het vlees. Een gewone vleesburger blijft ongeveer 1 cm dik en rond, en je vertrekt van een voorgevormde burger. Bij een smash burger vertrek je van een bal gehakt, die je zeer plat gaat drukken/smashen, zodat je het vlees heel krokant kan bakken. Voor de smashburger is er niet echt een specifieke saus of beleg, je kan alle kanten uit. Meestal wordt de smashburger in een zachte brioche bun geserveerd, die eerst getoast wordt.

Je kan het vlees zowel gebakken als rauw invriezen. Het vlees kan je aan beide kanten in een pan met wat vetstof weer opwarmen. De kaassaus is afgedekt nog een week houdbaar in de koelkast.