Spicy auberginenoedels

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Damn hot legs met damn hot vegetarische glibberige spicy rijstnoedels en zachte aubergines. En die extra kick door de gochujang. Oh boy, love it all.

Ingrediënten

Rijstnoedels:
400 g brede platte rijstnoedels
1 eetlepel witte miso
3 eetlepels gochujang
300 ml water, plus wat extra
6 eetlepels arachideolie
5 aubergines
1 koffielepel zout
6 teentjes knoflook, geraspt
60 g geraspte gember
70 g tomatenconcentraat

Topping:
3 eetlepels pindanoten, grof gehakt
4 lente-uitjes, fijngesneden
1 limoen, in vieren gesneden

Bereidingswijze

Kook de rijstnoedels al dente zoals vermeld op de verpakking. Houd een grote kop van het kookvocht apart en spoel de noedels grondig met water.

Meng de misopasta met de gochujang en roer er geleidelijk aan 300 milliliter water bij.

Doe 4 eetlepels olie in je grootste pan met antiaanbaklaag. Snijd de aubergines in schijven van 1 dikke centimeter, bestrooi ze met zout en kleur aan beide kanten. Je zult ze in meerdere keren moeten bakken. Voeg er elke keer ook een goede scheut water bij en laat het helemaal verdampen. Dat maakt de aubergines extra zacht. Haal ze uit de pan.

Doe 2 eetlepels olie in de pan en bak de knoflook met de gember. Voeg het tomatenconcentraat toe en bak even mee totdat het een beetje kleurt.

Voeg het miso-gochujangmengsel en de noedels toe en meng stevig. Voeg eventueel nog wat warm kookvocht toe als het te dik en plakkerig wordt.

Meng er de gebakken aubergines bij. Warm alles weer op en strooi er de pindanoten en lente-ui over. Besprenkel met limoen.

TIPS

  • Gochujang is een Koreaanse gefermenteerde peperpasta. Die kun je eenvoudig online kopen. Gochujang is ook te gebruiken in curry’s, stoofpotjes, dips en dressings. Het geeft een umami dieptesmaak aan je gerechten.
  • Miso is gefermenteerde pasta van sojabonen. Die vind je ook makkelijk in natuurwinkels of online. Je hebt verschillende soorten miso; de witte is de zachtste en zoetste.

Bewaren in de koelkast:

  1. Afkoelen: Laat de noedels eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Bedek ze niet meteen om condensvorming te voorkomen, wat de textuur kan beïnvloeden.
  2. Luchtdichte verpakking: Doe de afgekoelde noedels in een luchtdichte container. Dit helpt om de versheid te behouden en voorkomt dat de noedels andere smaken uit de koelkast opnemen.
  3. Bewaartijd: In de koelkast kunnen de noedels tot 3-4 dagen worden bewaard. Controleer voordat je ze opnieuw opwarmt of ze nog goed ruiken en er geen tekenen van bederf zichtbaar zijn.

Bewaren in de vriezer:

  1. Voorbereiden: Als je de noedels wilt invriezen, is het het beste dit te doen voordat je de toppings (zoals pindanoten en lente-ui) toevoegt, omdat deze minder goed invriezen.
  2. Verpakking: Gebruik een vriesveilige container of diepvrieszak om vriesbrand te voorkomen. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de verpakking te halen voordat je deze sluit.
  3. Bewaartijd: Goed verpakte noedels kunnen tot 2 maanden in de vriezer bewaard worden.
  4. Ontdooien en opwarmen: Laat de noedels langzaam in de koelkast ontdooien voordat je ze opwarmt. Voor het beste resultaat, opwarmen op een laag vuur in een pan, eventueel met een beetje water of extra saus om uitdrogen te voorkomen.